Hlavní obsah

Čech v Británii organizoval fingované svatby, dostal pět let vězení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korunní soud v anglickém městě Burnley poslal v pondělí na pět let do vězení Čecha Milana Cínu, uvedl deník Guardian. Osmatřicetiletý český občan přiznal, že se podílel na organizování falešných svateb za účelem získání povolení k pobytu pro ilegální přistěhovalce. Podle úřadů si společně se svou společnicí, o osm let mladší Polkou Andżelinou Surmajovou, nezákonně vydělal 26 000 liber (zhruba 760 000 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi ženami, kterým platili za sňatek s ilegálním imigrantem, jsou i Češky, zaznělo u soudu. Dvojice oslovovala ženy pocházející ze zemí EU ve východní Evropě. Rekrutovala je převážně před základní školou v Bradfordu, kterou navštěvovaly děti těchto žen, o nichž pár tušil, že mají finanční potíže. Ilegální přistěhovalci pocházeli hlavně z Nigérie.

Cína stejně jako Surmajová u některých svateb vystupoval v roli svědka, k čemuž se u soudu přiznal. Pár podle vyšetřovatelů společně zorganizoval více svateb „na oko“, Cína byl ale odsouzen jen za prokázaný podíl na uzavření čtyř fingovaných manželství.

Čech s Polkou organizovali svatby v hrabství Lancashire a ve městě Manchester. Soud se zabýval celkem šesti případy z období mezi prosincem 2008 a červencem 2009.

Polka utekla

Svůj podíl přiznala i matka čtyř dětí Surmajová, která se však k závěrečnému slyšení nedostavila a britské úřady po ní vyhlásily pátrání. Polka také přiznala držení falešného průkazu občanky České republiky. Soud jí vyměřil trest vězení na tři roky a osm měsíců.

Policii na podezřelé jednání upozornili církevní představitelé ve městě Accrington. Britské úřady vyšetřují 44 podezřelých případů v oblasti. Zatím v souvislosti s 18 z nich obvinili 36 lidí z 86 různých trestných činů.

Reklama

Výběr článků

Načítám