Hlavní obsah

Tymošenkové hrozí soud za velezradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský parlament vzal v úterý na vědomí zprávu zvláštní poslanecké komise, která se zabývala vyšetřováním "plynové kauzy" bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Podle závěrů komise kontrolované poslanci vládní Strany regionů jednání Tymošenkové v kritickém roce 2009 "vykazovalo příznaky velezrady". Justice by se podle poslanců měla tímto podezřením zabývat.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

Podle usnesení, které parlament schválil většinou poslanců vládní koalice, neslo jednání Tymošenkové "znaky kriminálních činů, které jdou za rámec překročení úředních pravomoci, z něhož Tymošenkovou soud uznal vinnou". Mezi takovými příznaky jsou podle usnesení i známky velezrady, které by justice měla prošetřit.

Zprávu parlamentní komise, kterou řídila poslankyně vládní Strany regionů Inna Bohoslovská, schválil parlament většinou 266 ze 450 poslanců. Během projevu Bohoslovské z opozičních lavic zaznívaly výkřiky "Lhářko!" a skandování "Svobodu Juliji!".

Tymošenková v roce 2009 ve funkci předsedkyně ukrajinské vlády podepsala smlouvu s ruským plynárenským monopolem Gazprom o dodávkách ruského zemního plynu.
Rok po pádu její vlády zahájil nový režim prezidenta Viktora Janukovyče vyšetřování, které vyústilo v obvinění Tymošenkové z překročení úředních pravomocí a rozsudek sedmi let vězení.
Trest si expremiérka odpykává v Charkově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám