Hlavní obsah

Francie pátrá po tetovaném vrahovi dětí. Zabíjení si zřejmě nahrával

Toulouse
Aktualizováno

Ve Francii probíhá jedno z nejrozsáhlejších pátrání za poslední roky. Rozběhlo se poté, co neznámý pachatel v pondělí zabil čtyři lidi před židovskou školou. Použil přitom stejnou zbraň jako při nedávných vraždách výsadkářů. Policie zatím nezná jeho identitu, ale spekuluje, že může jít o výsadkáře propuštěného ze služby kvůli neonacismu. Podle ministra vnitra si střelbu pravděpodobně natáčel kamerou.

Foto: Pascal Parrot , Reuters

Policista před židovskou školou v Toulouse, kde se střílelo.

Článek

Do Toulouse dorazilo 25 příslušníků elitní policejní jednotky RAID, kteří mají pomoci s pátráním po útočníkovi. Francouzský ministr vnitra Claude Guéant v rozhlasové stanici Europe 1 k identitě útočníka řekl: "Zatím nevíme, kdo to byl. V současnosti na tom pracujeme."

Podle listu Daily Mail se jedná o osamoceného zabijáka, který jezdí na ukradeném skútru Yamaha T-Max. V obličeji má tetování. Předpokládají, že nenávidí etnické menšiny, protože zabíjel před židovskou školou a útočil na výsadkáře severoafrického a karibského původu.

Podle vyšetřovatelů může být pachatelem jeden z propuštěných francouzských výsadkářů, kteří se vyfotili, jak zdviženou pravicí vzdávají čest nacistické vlajce Třetí říše. Ti také sloužili u 17. pluku výsadkářů, jehož tři vojáky útočník zabil a čtvrtého zranil.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Druhý směr vyšetřování pracuje s hypotézou, že jde o islámského radikála. Výsadkáři jsou nasazeni i v Afghánistánu. Podobně jako ultrapravice, jsou radikální muslimové antisemitští.

Útočník použil dvě zbraně. Nejprve jednu o ráži 9 mm, když se zasekla, tak druhou o ráži 0,45 palce (11,43 mm), která byla použita i při útocích na výsadkáře.[celá zpráva]

Na krku měl zavěšenou malou kameru, kterou si čin zřejmě nahrával. Uvedl to ministr vnitra Guéant: "Na své krvavé hrudi měl nějaký druh kamery." Dodal, že si dokáže představit, že si scénu nahrával. Specialisté proto prohlíželi internet, zda tam nenajdou video z akce, ale marně.

Minuta ticha za oběti

Francouzské školy v 11:00 uctily minutou ticha památku obětí. K pietnímu aktu se připojil i prezident Nicolas Sarkozy, který minutu ticha držel ve škole Françoise Couperina v centru Paříže nedaleko památníků obětem holocaustu, uvedla agentura AFP.

"Všichni školáci, my všichni jsme zasaženi tím, co se stalo. Tyto děti byly stejné jako vy, jsou to nevinné oběti," řekla hlava státu.

Foto: ČTK/AP

Žáci uctili minutou ticha oběti střelby

Šarlatové nebezpečí

Na jihozápadě Francie vyhlásil podle BBC už v pondělí večer prezident Nicolas Sarkozy nejvyšší - šarlatový - stupeň nebezpečí teroristického útoku.

Šarlatový stupeň teroristické hrozby nebyl dosud nikdy vyhlášen. Bezpečnostním silám umožňuje zavést tvrdá opatření včetně zastavení vlakové dopravy a uzavření škol. V ulicích jsou smíšené hlídky vojáků a policistů. Hlídkují především před náboženskými školami, jako byla ta, kde se vraždilo v pondělí.

Upřesněny už byly všechny čtyři oběti pondělního útoku. Byl jimi třicetiletý rabín a učitel náboženství Jonathan Sandler a dva jeho synové ve věku tři a šest let. V náručí ředitele školy zemřela jeho sedmiletá dcera. Všichni mrtví měli dvojí občanství - kromě francouzského ještě izraelské.

Foto: Pascal Parrot , Reuters

Lidé před židovskou školou v Toulouse, kde se střílelo.

 Ashtonová pobouřila

Střelbu před školou odsoudily i mnohé zahraniční země včetně USA, kde ji označili za „smutnou a šokující“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naznačil, že nelze vyloučit antisemitský motiv.

Ministryně EU Catherine Ashtonová ale srovnala střelbu s tím, co se děje pravidelně v Gaze. Při setkání s palestinskou mládeží v Bruselu řekla v pondělí: „Když myslím na to, co se dnes stalo v Toulouse, vzpomeneme si, co se stalo loni v Norsku, víme, co se děje v Sýrii, a vidíme, co se děje v Gaze a na dalších místech. Připomínáme si mladé lidi a děti, které přišly o život.“

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Leiberman uvedl, že doufá, že své vyjádření stáhne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám