Hlavní obsah

Klaus horoval v Drážďanech pro změnu Evropy, těší se na Gaucka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Prezident České republiky Václav Klaus po pondělním setkání se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem uvedl, že se Evropa musí zásadně změnit a zamyslet se, kam bude směřovat. Oba politici se shodli, že mají podobný racionální pohled na vývoj v Evropě.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Saský premiér Stanislaw Tillich (vlevo) vítá českého prezidenta Václava Klause.

Článek

Evropa si podle Klause nemůže myslet, že je vše v pořádku. "Musí se skutečně zamyslet nad tím, kam jít dál," řekl Klaus. Tillich zdůraznil, že je nutné podívat se kriticky na to, co se nyní v Evropě děje. Podle obou je nutné začít debatovat o budoucnosti.

Oba politici zároveň zhodnotili česko-německé vztahy jako nadmíru dobré. K jejich dalšímu prohlubování by měl podle Tillicha pomoci i nový německý prezident Joachim Gauck.

"Já považuji česko-německé vztahy v současnosti v principu za mimořádně dobré, nevím jestli byly v minulosti tak dobré. Byl bych velmi rád, kdyby to takto pokračovalo," uvedl Klaus a dodal, že se těší na spolupráci s novým německým prezidentem.

Gauckovi už český prezident zaslal gratulaci ke zvolení a zároveň ho pozval na návštěvu do Prahy. "Naše země spojují těsné, přátelské a užitečné vztahy v ekonomické, politické i kulturní oblasti, a to jak bilaterálně, tak i v rámci NATO a Evropské unie," napsal Klaus. "Jsem tomu velmi rád a věřím v další rozvoj spolupráce mezi našimi státy."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám