Hlavní obsah

Obří Hercules letěl jen pět metrů nad zemí, pilota to stálo místo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Na internetu se objevily záběry riskantního průletu transportního letounu Hercules švédského letectva. Pilot s ním v roce 2008 letěl rychlostí 350 km/h ve výšce pouhých pěti metrů nad zemí. Let, kvůli kterému byl později suspendován, označil za docela zábavný.

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot proletěl s transportním letadlem pět metrů nad zemí

 
Článek

"Mohlo to skončit katastrofou. Stačil by minimální podnět, silnější náraz větru nebo selhání jednoho z motorů," uvedl vyšetřovatel Johan Svetoft.

Ve službě však podobné lety, kdy se využívá přízemního vztlaku, bývají vyžadovány. Řeší se takto třeba zásobování v bojové oblasti. Při nízkém průletu se shazují zásoby pomocí systému LAPES, kdy je při nízkém průletu vytáhne padák z nákladového prostoru.

Tímto způsobem se zásobovaly například obklíčené jednotky americké armády v Khe Sanhu v Jižním Vietnamu během vietnamského konfliktu. Stroj nemusel přistát a nehrozilo, že bude zničen na zemi. Doba pobytu v bojovém prostoru se tím snížila na minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám