Hlavní obsah

Sarkozy rozladil Merkelovou

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nejdříve žádal německou kancléřku o pomoc při volební kampani. V rozhovoru pro rozhlas pak ale Angele Merkelové vzkázal, že její pomoc už nepotřebuje. Podle německého časopisu Der Spiegel ji to rozladilo.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym

Článek

„Volební boj je záležitostí Francouzů,“ řekl Sarkozy na stanici Europe 1. Nepřímo tak ukončil spekulace, kdy se Merkelová ukáže po jeho boku na volebním mítinku. Přitom ještě počátkem roku ji žádal, aby s ním absolvovala několik takových vystoupení. Merkelová mu to slíbila a navíc otevřeně bojkotovala jeho hlavního soupeře Françoise Hollanda.

Když ale Sarkozyho preference ani pak nestouply, prezident pružně obrátil o 180 stupňů a od své žádosti ustoupil. Když se o tom Merkelová koncem února dověděla, nadávala prý před poradci na jeho unáhlenost. Na summitu EU počátkem března si jej proto pozvala na slovíčko a Sarkozy slíbil, že se uskuteční aspoň jedno společné vystoupení.

Potřebuje voliče Le Penové

Záhy však začal zájem klesat i na straně Merkelové. Ve snaze přilákat krajně pravicové voliče začal totiž Sarkozy, sám potomek emigranta, tvrdit, že ve Francii je příliš moc přistěhovalců. [celá zpráva]

Napadl také schengenský systém bez vnitřních hranic. [celá zpráva]

Jeho vystoupení vyvolala ironické otázky, kdo ve Francii vlastně reprezentuje krajní pravici – zda Marine Le Penová, nebo on. Merkelová se pak začala od jeho postojů distancovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám