Hlavní obsah

V Bělorusku popravili jednoho ze strůjců atentátu v minském metru

Minsk
Aktualizováno

Jeden z mužů odsouzených v Bělorusku k smrti za atentát v minském metru byl popraven. Tvrdí to jeho příbuzní a odvolávají se na sdělení úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzení Dmitrij Konovalov a Vladislav Kovaljov u soudu

Článek

Sestra Vladislava Kovaljova prostřednictvím Facebooku oznámila, že rodinu o vykonání trestu informoval Nejvyšší soud dopisem, který je datován 16. března. Běloruské úřady tuto zprávu zatím oficiálně nekomentovaly. Druhým odsouzeným byl Dmitrij Konovalov.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko tento týden odmítl omilostnit oba pětadvacetileté mladíky odsouzené loni v listopadu za atentát v minském metru. V důsledku této akce loni v dubnu přišlo o život 15 lidí a více než 300 dalších bylo zraněno.

Kromě útoku v metru byli Konovalov a Kovaljov obžalováni ze dvou dalších pumových útoků, a to ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v roce 2008. Tyto akce si nevyžádaly žádné oběti na životech. Svými činy prý chtěli dosáhnout změny režimu.

Bělorusko je jediným z evropských států, kde nebyl trest smrti zrušen či alespoň jeho výkon pozastaven.

Opozice podezírá režim, že útok zinscenoval

V opozičních médiích se objevovaly spekulace, že v atentátu mohla mít prsty běloruská tajná služba nebo jiné složky mocenského aparátu autoritářského státu. Na internetu blogeři tvrdili, že režim chce po vzoru sovětského diktátora Josifa Stalina krvavým terorem odvést pozornost od těžké politické a hospodářské krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám