Hlavní obsah

Oběti havárie autobusu uctili minutou ticha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sion/Brusel
Aktualizováno

Belgie uctila minutou ticha oběti nehody školního autobusu, při které ve středu ráno zahynulo 22 školáků a šest dospělých. Dopoledne byla přepravena těla obětí ze Švýcarska do Belgie na palubách vojenských transportních letadel C-130 Hercules.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Minuta ticha za oběti autobusového neštěstíVideo: Reuters

 
Článek

V Belgii jsou vlajky na půl žerdi i na úřadech EU. V 11 hodin se zastavila i veřejná doprava. Na chvíli ztichlo i televizní a rozhlasové vysílání. Slyšet byly jen zvony, které se po celé zemi rozezněly.

Rozhlas vysílá smuteční hudbu a ve vysílání nejsou reklamy. Lidé se sešli u škol v městech Lommel a Heverlee, odkud pocházely oběti. Byl mezi nimi i jedenáctiletý Brit Sebastian Bowles.

Foto: ČTK/AP

Policisté nesou rakev s jednou z dětských obětí v Sionu, kde jí nakládají do transportního letounu C-130 Hercules (v pozadí jsou vidět jeho vrtule).

Ploty kolem nich zdobí kresby, květiny, plyšové hračky či bílé balónky a svíčky. Mnozí z těch, kdo je přinášejí, mají slzy v očích.

Na půl žerdi jsou vlajky na veřejných budovách také v Nizozemsku, odkud pochází šest z 22 obětí úterní nehody.

Přeprava rakví letadly

Z malého letiště ve švýcarském Sionu odletěly v pátek ráno tři transportní letouny C-130 Hercules belgického letectva s rakvemi s ostatky. Obětí se už podařilo identifikovat. Prvních osm z 24 zraněných nehody se do Belgie vrátilo už ve čtvrtek pozdě večer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odlet dvou leteckých speciálů s ostatky obětí nehodyVideo: Reuters

Převoz ostatků začal podle informací policie kantonu Valais v 07:30 SEČ na letišti v Sionu. Při té příležitosti se konala smuteční ceremonie za přítomnosti představitelů kantonu a šéfa oblastní policie.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Belgické vojenské letadlo Hercules odvezlo ze Švýcarska ostatky obětí

Podle serveru sionského deníku Le Nouvelliste nesli bílé rakve s ostatky dětí a hnědé s ostatky dospělých vždy čtyři policisté a nakládali je do dvou vojenských letounů. Na každé rakvi byla položena kytice. Kolem 08:15 už byly všechny rakve na palubách.

Podle televize SkyNews je mezi oběťmi i jedenáctiletý Brit Sebastian Bowles. Uvedl to mluvčí belgické školy svatého Lamberta v Heverlee.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Autobus narazil do zdi tunelu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám