Hlavní obsah

V Maďarsku se konaly masové demonstrace pro i proti vládě

Budapešť

V Maďarsku se ve čtvrtek na státní svátek konaly desetitisícové demonstrace na podporu vlády Viktora Orbána i proti ní. Konzervativní premiér kritizoval Brusel a varoval, aby se Evropa nestala kolonií moderního finančního systému. Pravicoví extremisté podle agentury DPA vtrhli do budovy banky Center, kde má svou kancelář i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Foto: ČTK/AP

Transparent pro vládu v Budapešti odsuzující EU

Článek

Do banky večer vtrhlo několik stovek pravicových extremistů a neonacistů. Zapalovali světlice a na balkónu vyvěsili středověkou Arpádovu vlajku, kterou před rokem 1945 používali fašisté. Výtržníky z budovy vyvedla policie. Byl mezi nimi i poslanec za krajně pravicový Jobbik Tamás Sneider.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Transparanet proti vládě v Budapešti

Premiér Orbán při příležitosti oslav výročí maďarské protihabsburské revoluce z roku 1848 promluvil na Kossuthově náměstí před parlamentem. "My Maďaři jsme národ bojovníků za svobodu," prohlásil šéf strany Fidesz před davem svých příznivců. "Eurokrati se na nás dnes ještě dívají nevraživě, ale nakonec nám dají za pravdu," prohlásil premiér. "Pokud se nevzpamatujeme, stane se i Evropa kolonií moderního finančního systému," varoval Orbán unii.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace v Budapešti

Orbánova vláda se ocitla pod palbou kritiky z Bruselu kvůli ústavním změnám, které prý hrozily například omezením nezávislosti maďarské centrální banky a úřadu pro ochranu dat. Kritizována byla i justiční reforma, která mění věk odchodu soudců do důchodu.

Brusel nedávno Maďarsku zmrazil 495 miliónů eur (12 miliard Kč) z kohezního fondu kvůli údajně nedostatečnému boji proti nadměrným rozpočtovým deficitům.[celá zpráva]

Zadlužené Maďarsko usiluje o jednání s MMF o poskytnutí nového úvěru.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Jeden z demonstrantů proti vládě v Budapešti

U Alžbětina mostu, zhruba kilometr od provládní demonstrace, se sešly desítky tisíc odpůrců vlády, aby protestovaly proti údajně restriktivnímu mediálnímu zákonu a dalším opatřením, které prý oslabují demokracii a právní stát.

Studenti a učitelé zase požadovali změnu ultrakonzervativní školské politiky vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám