Hlavní obsah

Řidič autobusu s dětmi měl těsně před nárazem obsluhovat palubní DVD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern
Aktualizováno

Řidič belgického autobusu, který v úterý havaroval na jihu Švýcarska, podle výpovědi svědků před nárazem manipuloval s DVD přehrávačem. Policie nicméně informaci podle portálu tagesanzeiger.ch zpochybnila. Při nehodě zemřelo 28 lidí.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Odtahování vraku autobusu

Článek

Několik dětí, které přežily havárii autobusu vracejícího se z lyžařského zájezdu do Belgie, řeklo rodičům i nemocničnímu personálu, že řidič před kolizí měnil kompaktní disk. S odvoláním na důvěryhodné zdroje to napsaly švýcarský list Aargauer Zeitung a belgický deník Het Laatste Nieuws. "Řidič chtěl právě vyměnit disk," citoval jedno z dětí deník Het Laatste Nieuw.

Policejní mluvčí švýcarského kantonu Valais Renato Kalbermatten ale listu Aargauer Zeitung řekl, že o takovéto teorii slyší poprvé. Podle něj je tato varianta v "současné době čirou spekulací". Kalbermatten rovněž pochybuje, že by řidičův pohyb rukou k přehrávači byl na záznamu z bezpečnostních kamer v tunelu viditelný.

Vyšetřovatelé zatím uvažují o třech možných příčinách havárie: o technické závadě na autobusu, o nemoci řidiče a o lidské chybě. Poslední poznatky o nehodě ukazují, že autobus jedoucí v pravém pruhu v mírné pravotočivé zatáčce narazil do pravé boční zdi tunelu, poté byl vymrštěn do levého rychlého pruhu, odrazil se od levé boční zdi a čelně vrazil do zdi výklenku.

Převoz těl a zraněných 

První těla obětí budou do Belgie převezena v pátek. Belgický premiér Elio di Rupo původně ohlásil repatriaci již na čtvrteční večer, ale letadla mohou z malého alpského letiště v Sionu startovat jen za denního světla. Ostatky řidiče, který byl v době nehody za volantem, budou podrobeny soudní pitvě. Ta by měla odhalit, zda za nehodou nemohly být jeho zdravotní problémy.

Švýcarské nemocnice dnes popřely informace, že již do domácího léčení propustily první přeživší. Premiér di Rupo k převozu zraněných řekl, že ve čtvrtek zřejmě tři děti odjedou do vlasti autem a další tři odletí linkovým spojem do Bruselu. Zbytek z dvaceti zraněných, kteří jsou schopni převozu, by do Belgie měla transportovat zdravotnická letadla.

Tři zranění na klinice v Lausanne stále bojují o život a jejich stav je nadále kritický. Čtvrté vážně zraněné dítě, které bylo převezeno do Ženevy, už je mimo ohrožení života [celá zpráva].

Nehodu nepřežilo 22 dětí a šest dospělých, 24 osob bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám