Hlavní obsah

Bývalý ministr Pavol Rusko byl obviněn v kauze Gorila

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý ředitel televize Markíza a exministr hospodářství Pavol Rusko je prvním obviněným v korupční kauze Gorila. S odvoláním na zdroje z policie a prokuratury to ve čtvrtek uvedl server sme.sk. Obvinění souvisí s prodejem podniku Paroplynový cyklus (PPC) společnosti Penta.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Pavol Rusko

Článek

Generální prokuratura obvinění Ruska z podvodu potvrdila: „Obvinění souvisí s nevýhodnou privatizací Paroplynového cyklu v období, kdy jmenovaný zastával funkci ministra hospodářství a vicepremiéra vlády Slovenské republiky.“ Trestnou činností měla být způsobena škoda 1,2 miliardy slovenských korun. Pachatelovi hrozí trest v délce 5 až 12 let vězení.

„Prosím? Mě obvinili? Co je to za nesmysl?“ reagoval Rusko, když mu redaktoři tuto informaci sdělili.

Ministr vnitra Daniel Lipšic pět dní před parlamentními volbami oznámil, že podává na prokuraturu návrh na zrušení privatizace společnosti PPC, která spalováním zemního plynu vyrábí elektřinu a teplo. Lipšic označil prodej za nezákonný a stát měl na privatizaci ztratit 15 miliard korun. Odvolával se přitom na zprávu exministra hospodářství Ruska, která označila prodej za netransparentní. Rusko tehdy zprávu z jednání vlády stáhl.

PPC byla privatizována před osmi lety za druhé vlády Mikuláše Dzurindy. „Vyšetřování potvrdilo, že k privatizaci došlo nezákonným způsobem a pod cenou. Když má PPC garantovaný zisk 15 miliard korun a my ho prodáme za dvě miliardy, tak je to zjevně nevýhodná smlouva,“ uvedl Lipšic.

Finanční skupina Penta nadále tvrdí, že předložila nejvýhodnější nabídku.

Penta čelí podezření z korupce politiků, kterou odhalil údajný spis tajné služby s názvem Gorila. Ve spisu se objevila i zmínka o prodeji PPC. Spis Gorila vyvolal na Slovensku masové protesty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám