Hlavní obsah

Pořád vidím ty tváře, svěřila se žena, která byla první u nehody autobusu

Novinky, rei

Nehoda autobusu s belgickými školáky ve Švýcarsku byla jednou z nejhorších svého druhu v Evropě za dlouhá léta. Místní policisté uvedli, že podobnou katastrofu nepamatují. Jejich velitel Christian Varone ve středu popsal místo havárie jako „válečnou scénu“. Žena, která byla na místě nehody první, se svěřila, že nešlo rozeznat, zda na ni zírají mrtví nebo ještě živí.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři na místě nehody

Článek

U havarovaného autobusu byla jako první motoristka, která se médiím představila pouze křestním jménem Marielle. Jela za autobusem, který právě narazil do zdi tunelu u Sierre.

„Přední sedadla autobusu byla rozbitá a namačkaná na sebe, všude byla krev. Viděla jsem děti, které byly stále na živu, jak na mě mávají. Bylo to strašné, představuji si bolest rodičů. Kdyby to byly moje děti, nevím, co bych dělala. Pořád před sebou vidím ty tváře, jak na mě zírají. Nevím ani, jestli byly na živu, nebo mrtvé. Byla to hrůza,“ uvedla žena.

Foto: Adrian Streun, Reuters

Za oběti planou svíčky i ve švýcarském Sierre.

„Rozsah nehody není možné strávit. Pořád se soustředíme na praktické aspekty vyrovnání se s tou tragédií,“ prohlásil belgický velvyslanec ve Švýcarsku Jan Luykx. Dodal, že všechny oběti pocházely ze dvou vesnic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatelé belgického Lommelu truchlí za oběťmi nehodyVideo: Reuters

Vyšetřovatelé se soustředí na identifikaci obětí. Na sto rodinných příslušníků proto bylo ve středu letecky dopraveno do Švýcarska. Na bruselské letiště je před odletem přijel podpořit i král Albert II. Stav některých těl je ale takový, že jsou k identifikaci nutné testy DNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příbuzní zraněných obětí přijeli navštívit své blízkéVideo: Reuters

Podle britské stanice BBC je tunel, v němž se nehoda udála, jedním z novějších a nejbezpečnějších. Byl také dostatečně široký.

Britský server Daily Telegraph ve čtvrtek spekuloval, že nehodu mohl vyvolat infarkt řidiče.

Při nehodě zemřelo 28 lidí, z toho 22 školáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah záchranářů u nehody belgického autobusuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám