Hlavní obsah

Řecko loví 40 000 falešných důchodců, první z nich jdou před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Na řeckém rozpočtu se přiživuje na 40 000 falešných důchodců, odhadl ve středu ministr práce Jorgos Kutromanis. Podle něj jeho ministerstvo také v dohledné době další nezákonné vyplácení penzí zarazí a první podvodníky už pohání před soud. Pokud by se jeho odhad potvrdil, přicházela by řecká státní pokladna o stovky miliónů eur ročně.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Policisté před řeckým parlamentem

Článek

Kutromanis přišel s těmito nejnovějšími informacemi podle serveru deníku Kathimerini do parlamentu den poté, co ministerstvo financí oznámilo, že spustí sčítání důchodců mezi bývalými státními zaměstnanci s cílem zjistit, kolik penzí je propláceno nezákonně.

Podle ministra práce policie už například shromažďuje videozáznamy z bankovních automatů, aby mohla zjišťovat, kdo si vybírá peníze z podezřelých účtů, kam směřují důchody a o jejichž majitelích se už dlouho neví, jestli ještě žijí. Řecká média dlouhodobě informují o podvodech, jichž se dopouštějí pozůstalí po zemřelých důchodcích, jejichž smrt nikdo nenahlásí a na jejichž konta dál putují peníze.

Obětí podvodů je například hlavní důchodová pojišťovna IKA, která je v trvalém deficitu a která nedávno zjistila, že vyplatila důchody v celkové hodnotě 1,8 miliónu eur 1400 osobám narozeným před rokem 1920, které jsou již léta po smrti.

Bezdětná brala přídavky na dvě děti

Policie dnes také zatkla sedm zaměstnanců IKA, kteří jsou podezřelí z toho, že pojišťovnu v průběhu osmi let různými způsoby obrali na příspěvcích pro sebe, své příbuzné či známé o šest miliónů eur. Při domovní prohlídce u jednoho z nich policisté objevili 960 000 eur v hotovosti. Mezi podezřelými je i žena, která si pro sebe zařídila sociální dávky na dvě nezaopatřené děti, ačkoli je bezdětná.

Řecko čelí již několik let hrozbě bankrotu a je závislé na finanční pomoci zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, aby mohlo nějak splácet své dluhy. Atény byly nuceny v posledních dvou letech snížit důchody a platy státních zaměstnanců až o 40 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám