Hlavní obsah

Lékaři provedli první operaci lidského plodu

Novinky, mk, rei
Barcelona

Lékaři ve Španělsku uskutečnili první úspěšnou operaci průdušky lidského plodu. Zákrok provedli už v roce 2010, informovali o něm až tento týden. Kdyby ho nebylo, dnes 16měsíční Alaitz Corominasová by nežila, napsala agentura AFP.

Lékaři ve Španělsku uskutečnili operaci plodu jako první na světěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Je vůbec poprvé, co se něco takové podařilo. Byl to první pokus a dopadl úspěsně. Jednalo se o extrémně delikátní operaci vedenou v blízkosti srdce na svalovině tenké jako cigaretový papír. Bez ní by ale dítě nepřežilo,“ řekl Eduard Gratacós z nemocnice Clinico.

Foto: Gustau Nacarino , Reuters

Rodiče dítěte s lékařským týmem, který plod operoval.

Alaitz měla atrézii pravé průdušky. To znamená, že se průduška nevyvinula a nemohla vést vzduch do plíce a ven. Podle AFP tato anomálie postihuje v průměru každý desetitisící plod.

Operace, na níž se podíleli lékaři z dvou barcelonských nemocnic, trvala pouze půl hodiny. Plod byl starý 26 týdnů a vážil jen 800 gramů. „V takových případech musíte operovat rychle, je to jako při bankovní loupeži,“ poznamenal Gratacós.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Alaitz má dnes 16 měsíců.

Alaitz, jejíž jméno znamená v baskičtině radost, se narodila o 11 týdnů později, po porodu vážila 2,5 kilo.

„Je úplně normální. Je šťastná, když ráno vstává, směje se, když ji něco těší, a pláče, když má hlad. Operace byla jedinečná možnost a my ji využili. Dopadla úspěšně. Jsme opravdu vděční,“ prohlásila během úterní tiskové konference 33letá matka batolete Monica.

Třináct dní po porodu musela Alaitz podstoupit ještě jednu operaci, při které holčičce lékaři odstranili dva ze tří plicních laloků, které byly vlivem špatného vývoje průdušky poškozeny. Podle specialistů by to ale nemělo mít vliv na Alaitzino zdraví ani kvalitu života.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Alaitz Corominasová se svými rodiči Marcosem a Monikou

Reklama

Výběr článků

Načítám