Hlavní obsah

Pomíchané vzorky DNA poslaly mladého Brita na tři měsíce za mříže

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Tři měsíce strávil ve vazbě devatenáctiletý Brit Adam Scott z města Truro. Byl obviněn ze znásilnění ženy v Manchesteru, přestože v tomto městě nikdy nebyl. Svědčil proti němu test DNA. Tento týden se ale ukázalo, že se vzorky v laboratoři pomíchaly, napsaly listy Daily Mail a Daily Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Model dvojité šroubovice DNA. Modře jsou znázorněny vazby dusíkatých bází, fialově deoryribóza. Červeno-růžové konce znázorňují zbytky kyseliny fosforečné.

Článek

Scott byl zadržen v Devonu koncem října kvůli sexuálnímu napadení ženy v Manchesteru. Mladík popíral, že by kdy ve městě byl, ale společnost LGC Forensics, která provádí testy vzorků DNA, vehementně tvrdila, že výsledek je jednoznačný.

Nakonec byl Scott obviněn ze znásilnění a zůstal tři měsíce za mřížemi. Až na začátku tohoto týdne byl zproštěn obvinění, ukázalo se totiž, že se vzorky DNA pomíchaly.

Scott z vazební věznice v Exeteru vzkázal: "Cítím úlevu, že shledali, že jsem nevinný. Bránil jsem se obviněním od okamžiku zatčení. Mám vztek, že jsem byl falešně obviněn. Jsem znechucen, že to trvalo tak dlouho, než zjistili, kde je chyba."

Mladíkovi pomohl jeho zásadový postoj

Zástupce vrchního konstábla v Manchesteru Steve Heywood připustil, že Scottovi pomohl jeho zásadový postoj: "Byl naprosto neústupný. Trval na tom, že nikdy nebyl v Manchesteru, což u nás vyvolávalo pochybnosti."

Policie proto tlačila na společnost testující vzorky, která však dlouho trvala na tom, že se při analýze chyby nedopustila. "Minulý týden nás kontaktovali, že vzorek byl naneštěstí kontaminován," dodal Heywood.

Vzorek DNA Scotta, který byl odebrán z jiných důvodů než pro podezření ze znásilnění, se prý v laboratoři smísil s DNA oběti. Londýnská společnost LGC se za chybu omluvila. Právníci zastupující Scotta přesto požadují veřejné prošetření práce LGC.

Manchesterská policie pátrání po pachateli znásilnění z 2. října obnovila.

Reklama

Výběr článků

Načítám