Hlavní obsah

Na hradě Krásna Hôrka se většina exponátů zachránila

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Záchranáři na slovenském hradě Krásna Hôrka byli schopni zachránit 90 procent tamních sbírek. Deníku Korzár to řekla Eva Lázarová, ředitelka Muzea Betliar, které se rovněž na záchraně exponátů podílí. Vyvrátila tak fámu šířící se po internetu, že při požáru byly dvě třetiny exponátů zničeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku shořel hrad Krásná HôrkaVideo: Reuters

 
Článek

Kromě střechy se v noci z neděle na pondělí zřítila také zeď a spadl strop v kongregační síni. „Ze síně se nám podařilo vynést nepoškozené obrazy, židle, stůl a skříň se sbírkami. Pokud něco shoří, už se to nedá zrestaurovat, ale pokud se zachrání alespoň část, vždycky to je možné zrestaurovat,“ uvedla ředitelka Lázarová.

Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Hasiči na místě požáru

Při požáru zcela shořela střecha a interiér gotického paláce. Požár způsobili 11letý Ivan a 12letý Ondrej, kteří si poblíž hradu chtěli zapálit cigaretu. V silném větru se vznítila tráva a oheň se rozšířil na nedaleký hrad. Na místě zasahovalo několik desítek hasičů a pomáhala i armáda.

Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Poničené interiéry

Romové se bojí msty

Podle televize Joj se kvůli požáru hradu bojí místní Romové msty obyvatel obce Krásnohorské Podhradí. Muži v místní osadě probděli celou noc a byli připraveni se bránit. K žádnému útoku však nedošlo.

Oba kluci, kteří požár způsobili, a další romské děti v pondělí nepřišli do školy. „Situace v obci je napjatá,“ připustil ředitel místní školy Ladislav Mikula.

Slováci vyhlásí sbírku

Poškození hradu Krásna Hôrka způsobil na Slovensku šok. Slováci chtějí finančně přispět na obnovu vzácné památky. Podle ředitele Slovenského národního muzea Rastislava Púdelky se připravuje vypsání sbírky na obnovení hradu.

Nejvzácnější exponáty, které se podařilo zachránit, převezou v nejbližších dnech do Košic. Vzácné originály musí balit, vynášet a převážet odborníci.

BEZ KOMENTÁŘE: Z hradu se valí oblaka kouře

Foto: www.hradkrasnahorka.sk

Oheň zničil desetinu exponátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám