Hlavní obsah

Ochrnutý Brit žádá soud o povolení ukončit život

Londýn

Brit Tony Nicklinson, který je od mrtvice před šesti lety nehybný, žádá justici o právo ukončit svůj život. V pondělí britský vrchní soud rozhodl, že svoji žádost může přednést k projednání před soudní instancí, uvedla BBC. Nicklinson chce, aby jeho život mohl ukončit lékař, aniž by se tím vystavoval trestnímu stíhání.

Foto: Profimedia.cz

Tony Nicklinson s manželkou Jane

Článek

Případ podle soudce „vzbuzuje otázky, jež mají velký společenský, etický a náboženský význam“. Proto soudní líčení povolil.

Kdysi zapáleného hráče ragby a parašutistu z Melkshamu v hrabství Wilshire postihla mrtvice během jeho pobytu v Řecku v roce 2005. Od té doby hýbá 58letý otec dvou dospělých dcer jen hlavou a komunikuje očním kontaktem prostřednictvím přístrojů.

Foto: Profimedia.cz

Nicklinson při tandemovém seskoku ve Spojených arabských emirátech v roce 2001

Proti jeho žádosti se staví ministerstvo spravedlnosti argumentující, že soudní požehnání by předpokládalo změnit zákon. Podle odborníků skončí spor u nejvyššího soudu. BBC upozornila, že případ přesahuje hranice asistované sebevraždy, protože Nicklinsonův zdravotní stav nedovoluje, aby "pomoc aktivně přijal“. V takovém případě by musel být zabit, za což dotyčné osobě hrozí obžaloba z vraždy.

Foto: Profimedia.cz

Tony Nicklinson s rodinou na Silvestra 2004

Z prohlášení Tonyho Nicklinsona k soudu
"Nemohu se poškrábat, když mě něco svědí, nemohu si utřít nos, když ho mám plný, a mohu jíst pouze, když mě krmí jako dítě. Ovšem na rozdíl od dítěte už z toho nevyrostu."
"Nemám žádné soukromí ani důstojnost. Umývají mě, oblékají a ukládají do postele pečovatelé, kteří jsou přese všechno cizí lidé. Pokuste se vyprázdnit na příkaz zavěšen v popruhu nad záchodem, a poznáte, jaké to je."
"Už mám dost svého života, nechci takhle strávit dalších 20 let."
"Netrpím depresemi a nepotřebuji psychologa. Měl jsem šest let na to, abych si promyslel svoji budoucnost, a ta nevypadá dobře."
"Nemohu očekávat, že se na moji chorobu najde lék, a moje svaly a klouby ochabují kvůli nedostatku činnosti."
"Nepotřebuji pomoc nebo ochranu před smrtí."

Anketa

Měl by soud zaručit beztrestnost lékaři, který by Nicklinsona usmrtil?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
Celkem hlasovalo 13278 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám