Hlavní obsah

Po volebním debaklu expremiér Dzurinda v čele strany končí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

První obětí neúspěchu pravice v sobotních parlamentních volbách na Slovensku se stal Mikuláš Dzurinda. V pondělí oznámil, že na nadcházejícím kongresu Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) nebude kandidovat na předsedu, ani jiný post ve vedení strany. Nahradit by ho měla dosavadní ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

Foto: archiv, Právo

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda

Článek

Kongres SDKU se bude konat 15. května. Odstupující předseda strany vyjádřil podporu kandidatuře Žitňanské. Dzurinda se však nevzdá poslaneckého mandátu a na další čtyři roky zasedne v lavici slovenského parlamentu.

Pondělní jednání prezidia SDKU hodnotilo katastrofální výsledky strany v sobotních volbách. Nejsilnější vládní strana v nich získala pouze šest procent hlasů.

Foto: ČTK

„Voliči nám dali vysvědčení a je potřebné nové vedení strany,“ uvedl prešovský krajský šéf SDKU Ondrej Mokrý. Bývalý poslanec Tomáš Galbavý řekl, že Dzurinda měl odstoupit z čela strany i kandidátky ještě před volbami. Výsledky voleb označil za Waterloo. „O Waterloo jsem hodně četl, teď jsem ho zažil na vlastní kůži,“ dodal Galbavý.

Sobotní volby suverénně vyhrála strana Směr-sociální demokracie, která pravděpodobně sestaví vládu bez koaličního partnera.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico je připravený sestavit vládu

Vítěz slovenských voleb, strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica, je připraven sestavit vládu v nejbližším možném čase. „Prvním krokem bude pozvání...

Výběr článků

Načítám