Hlavní obsah

Pravice si porážku zasloužila, soudí slovenská média

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Většina slovenských médií se shoduje v tom, že rozhádaná a nejednotná pravice si drtivou porážku v sobotních volbách, jež drtivou většinou vyhrál sociálnědemokratický Smer, zasloužila.

Foto: Jan Koller, ČTK

Zprava předseda Směru - Sociální demokracie Robert Fico a místopředsedové strany Pavol Paška a Robert Kaliňák.

Článek

„Pravice utržila totální debakl. Nic jiného si ani nezasloužila,“ konstatoval deník Hospodárske noviny.

Komentátor listu Dag Daniš tvrdě pojmenoval, v čem je podle něho tragédie pravicových stran. „Všechny pravicové strany získaly výrazně méně než v posledních volbách. Navzdory tomu si všichni tleskali a radovali se jako mentálně narušení. Oni se radují téměř za každé situace, protože jim zjevně unikají souvislosti,“ konstatoval Daniš.

Hospodárske noviny na jiném místě zdůrazňují, že poprvé v historii Slovenska bude zemi vládnout jedna strana. „Je málo pravděpodobné, že by si jakákoli strana při takovémto rozložení sil podala ruku s červeným obrem,“ napsal list.

Druhá vláda bude jiná

Podle šéfredaktora deníku Sme Matúše Kostolného bude druhá Ficova vláda jiná, než byl první kabinet pod jeho vedením. „Teď nemá Slotu a Mečiara, kteří byli v první vládě obětními beránky,“ uvedl. Poukázal na to, že Slovensko je jednobarevné.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Robert Fico o vítězství ve volbáchVideo: Reuters

„Fico zvítězil všude, kromě asi tří okresů na jihu Slovenska. I v Bratislavě skončily volby jasným Ficovým vítězstvím. Pravice nedokázala nabídnutou příležitost využít. Nebyli schopni vládnout, a jako na podnosu odevzdali Slovensko Robertu Ficovi,“ domnívá se Kostolný.

Šéfredaktor považuje za dobrou zprávu, že se do parlamentu nedostala Slotova Slovenská národní strana, ani Strana maďarské koalice. „Pozitivní informací je rovněž to, že do parlamentu nepronikl Vladimír Mečiar,“ dodal. Pravicové strany označil za zdevastované. „Je důležité, že budou v parlamentu, i když budou pravděpodobně v pozici přihlížejících,“ konstatoval.

Sme na jiném místě konstatuje, že poslední volby ukončí éru Mikuláše Dzurindy. „Sobotní masakr slovenské nelevicové alternativy překonává očekávání, ale je zasloužený. Slovensko nemine jednobarevná vláda Smeru. Nemusí trvat čtyři roky - čemu by výsledek napovídal - jenže pokud cyklus něco zkrátí, tak nikoliv vnitřní nestabilita, ale šoky z vnějšího prostředí,“ uvedl list.

Reklama

Související témata:

Související články

Fico je připravený sestavit vládu

Vítěz slovenských voleb, strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica, je připraven sestavit vládu v nejbližším možném čase. „Prvním krokem bude pozvání...

Výběr článků

Načítám