Hlavní obsah

Slovensko bude mít jednobarevnou vládu, Fico drtivě zvítězil

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Strana Smer - sociální demokracie získala v sobotních parlamentních volbách na Slovensku 45 procent hlasů a ve 150členném parlamentu obsadí 83 křesel. To umožní Robertovi Ficovi sestavit jednobarevnou vládu, bez účasti další strany. Pravice utrpěla drtivou porážku, když obsadí pouze 67 křesel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Robert Fico o vítězství ve volbáchVideo: Reuters

 
Článek

Podle prezidenta Ivana Gašparoviče občané vysokou účastí ve volbách projevili svou odpovědnost. „Moje přání je, aby byla nová vláda stabilní,“ uvedl prezident na povolební tiskové konferenci. „Ústava mi přikazuje pověřit vítěze voleb sestavením vlády,“ dodal Gašparovič.

Foto: Reuters

Ivan Gašparovič

Po sečtení 90% hlasů mu odevzdalo hlas milión Slováků. Tyto volby přinesou obrovské změny na slovenské politické scéně, když poprvé od roku 1989 s největší pravděpodobností nebude sestavena koaliční vláda. Účast ve volbách dosáhla 59,1 procenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Reakce Slováků na výsledky volebVideo: Reuters

Představitelé pravicových stran již před volbami avizovali, že pokud Smer získá většinu, do koalice s Ficem nevstoupí. Fico ani koaličního partnera nepotřebuje a svůj předvolební slib o stabilní vládě může splnit samostatně. Přesto při nedělním ranním ohlášení vítězství Fico oznámil, že ostatním stranám vytvoření velké koalice nabídne.

Foto: Jan Koller, ČTK

Předseda Směru - Sociální demokracie Robert Fico a jeho straničtí kolegové v centrále v Bratislavě 11. března nad ránem slaví volební výsledek. Fico popíjí svou oblíbenou colu.

Na druhém místě skončilo Křesťanskodemokratické hnutí se ziskem 8,8 procenta hlasů a obsadí 16 křesel. Nová strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče získala 8,4 procenta hlasů a obsadí rovněž 16 křesel.

Výsledky po sečtení 100 procent hlasů:
stranazisk (v procentech)mandáty
Smer-sociální demokracie44,4183
KDH8,8216
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti8,5516
Most-Híd6,8913
SDKU6,0911
SaS5,8811

Slovensko-maďarské straně Most -Híd odevzdalo hlas 6,9 procenta voličů a obsadí 13 křesel. Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii Mikuláše Dzurindy volilo 6 % Slováků a obsadí 11 křesel. Liberální strana Svoboda a Solidarita dostala 5,9% hlasů a obsadí 11 křesel v parlamentu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Oslavy vítězství kolem Roberta Fica.

Mečiar opouští politickou scénu

Do parlamentu se nedostala Slovenská národní strana Jána Sloty (4,6%) ani Strana maďarské koalice (4,5%). Lidová strana Vladimíra Mečiara získala pouze 0,95% hlasů, když jí odevzdalo hlas jen 22tisíc voličů. Mečiar tak definitivně opouští slovenskou politickou scénu.

Fico v rozhovoru pro Otázky Václava Moravce uvedl, že bude-li jmenován premiérem, jeho první zahraniční cesta povede do České republiky. "Byla by chyba tuto tradici rušit," dodal.

Reklama

Související články

Fico plánuje vytvoření koaliční vlády

Pravděpodobný vítěz slovenských voleb Robert Fico v prvotní reakci na výsledky uvedl, že podle prvních odhadů bude potřeba vytvořit koaliční vládu.

Výběr článků

Načítám