Hlavní obsah

Fico plánuje vytvoření koaliční vlády

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Pravděpodobný vítěz slovenských voleb Robert Fico v prvotní reakci na výsledky uvedl, že podle prvních odhadů bude potřeba vytvořit koaliční vládu.

Foto: ČTK/AP

Pravděpodobný vítěz voleb Robert Fico.

Článek

„Slovensko potřebuje silnou koaliční vládu. Potěšila mě vysoká účast voličů. Naším cílem bylo získat víc než v roce 2010 a zdá se, že se to povedlo,“ uvedl Fico. Smer získal v minulých volbách 34,79% hlasů. Nyní by to mělo být přes 37 procent.

Předseda Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Ján Figeľ vyslovil spokojenost s výsledkem. „KDH se dostává do rozhodující pozice. Je však potřebné počkat na oficiální výsledky,“ uvedl Figeľ v první reakci. Hnutí má podle odhadů výsledek 10,8 procenta.

Předseda strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič poděkoval voličům, že jeho strana dosáhla tak skvělého výsledku. Podle odhadů dostala 7,6 procenta hlasů.

Mikuláš Dzurinda označil kampaň za permanentní útoky na SDKU. „Ve straně jsme to vnímali, jako pokus o devastaci SDKU. Pokud nám občané v takového atmosféře dali svoji důvěru, o to víc jim děkuji,“ uvedl. Předseda SDKU přiznal, že strana získala méně voličů, než v roce 2010, kdy získala 15,42% hlasů. „V naší centrále nevládne žádná velká radost, ale ani deprese,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám