Hlavní obsah

Fico podle odhadů na Slovensku zvítězil, dobře si vedly i nové strany

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Na Slovensku se úderem sobotní desáté hodiny večerní uzavřely volební místnosti. Poté začalo sčítání odevzdaných hlasů v parlamentních volbách. Vítězem voleb podle odhadů je levicový Smer. Nadpoloviční většinu poslanců ale zřejmě mít nebude.

Foto: Jan Koller, Právo

Předseda opozičního Směru - Sociální demokracie Robert Fico uplatnil své volební právo ve volební místnosti na základní škole na bratislavském sídlišti Dlhé diely.

Článek

Několik volebních místností bylo z technických důvodů otevřeno o několik minut déle, o tento čas se posunul také začátek sčítání. Oficiální výsledky voleb se dají očekávat až v průběhu neděle.

Podle odhadů agentury MVK, zveřejněných krátce po 22. hodině po uzavření volebních místností, v předčasných parlamentních volbách na Slovensku jasně zvítězila strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica se ziskem 37,3% hlasů. Smer by získal 69 mandátů a potřeboval by koaličního partnera.

Robert Fico po uzavření volebních místností zopakoval, že by chtěl koaliční vládu. „Bude velmi důležité jednat o vytvoření stabilní vlády a já věřím, že rozumné standardní strany dají přednost normální stabilní koalici,“ řekl.

Na druhém místě by se mělo umístit Křesťanskodemokratické hnutí (10,8% a 20 mandátů) a na třetím překvapivě nová strana poslance Igora Matoviče Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (7,6% a 14 mandátů).

Slovenská demokratická a křesťanská unie Mikuláše Dzurindy má podle odhadů 7,5% a 14 mandátů a Slovensko-maďarská strana Most-Híd by měla získat 6,8% hlasů a 13 mandátů.

Do parlamentu by se podle těchto odhadů měla dostat také strana Svoboda a Solidarita (5,9 a 11 mandátů) a Strana maďarské koalice (5,1% a 9 mandátů).

Odhady výsledků
Stranazisk (v procentech)mandáty
Směr37,769
KDH10,820
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti7,614
SDKU7,514
Most-Híd6,813
SaS5,911
SMK5,19
zdroj: MVK

Pod pětiprocentní hranicí by měla skončit Slovenská národní strana (4,8%),a Hnutí 99% - občanský hlas (2,6%). Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara by měla získat jen 1,7% hlasů. Mečiar se tak asi definitivně loučí s vysokou politikou.

Podle dalších odhadů by mohl vzniknout pat

Podle odhadů zveřejněných ve slovenské televizi získala strana Smer-sociální demokracie 39,6% hlasů a 75 mandátů. Vznikla by patová situace, protože strany současné vládní koalice by společně získaly rovněž 75 mandátů ve 150členném parlamentu.

Křesťanskodemokratické hnutí by podle těchto odhadů získalo 9,9% a 19 mandátů, Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti 8,8% a 16 mandátů, Slovenská demokratická a křesťanská unie 8,1% a 15 mandátů, Svoboda a Solidarita 7,1% a 13 křesel, Most-Híd 6,5% a 12 křesel.

Do parlamentu by se podle těchto odhadů nedostaly Strana maďarské koalice (4,4%) a Slovenská národní strana (4,1%).

Foto: Jan Koller, ČTK

Dosluhující premiérka Iveta Radičová, obešla na začátku volební noci své bývalé koaliční partnery. V centrále Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany ji uvítal její stranický šéf Mikuláš Dzurinda.

Účast přes padesát procent

Překvapivá byla poměrně vysoká účast, která například v Bratislavě údajně dosáhla až 70% a celostátně určitě přesáhla 50 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám