Hlavní obsah

Proti Orbánově vládě demonstrovalo v Budapešti 10 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Na deset tisíc lidí v sobotu v centru Budapešti demonstrovalo proti vládě premiéra Viktora Orbána. Informovala o tom agentura MTI. Účastníci protestu se dožadovali nových voleb, protože Orbána považují za "představitele lží a nekončící korupční autokracie".

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Demonstrace se konala před parlamentem na nábřeží Dunaje. Celé přilehlé náměstí zaplnili odpůrci Orbána, kteří měli transparenty s nápisy jako "Společně za novou republiku!" a s dalšími protivládními hesly.

Akci zorganizovalo Maďarské hnutí solidarity, které se inspirovalo legendární polskou Solidaritou. Tato odborová iniciativa se výrazně zasloužila o pád komunistické diktatury v Polsku.

Péter Kónya, který je místopředsedou maďarského hnutí, v projevu označil za jedinou cestu, jak s "diktátorstvím" v Maďarsku skončit, "zavrhnout a spálit" novou ústavu a vládní zákony a nařízení.

Orbánova vláda, která má v parlamentu ústavní většinu, prosadila novou ústavu i řadu sporných zákonů, kterými si podle opozice posílila svůj vliv. Některé zákony kritizovala Evropská unie i Spojené státy. Evropská komise kvůli tomu zahájila vůči Budapešti procedury pro porušení unijního práva, takže hrozí, že by spor mohl skončit před evropským soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám