Hlavní obsah

Fico vyhraje slovenské volby, otázkou je, zda bude vládnout sám

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Vítěz sobotních parlamentních voleb na Slovensku je podle průzkumů jasný: strana Smer–sociální demokracie Roberta Fica vede s téměř 30procentním náskokem před konkurenty. Otázkou tak zůstává pouze to, zda bude Fico muset s někým uzavřít koalici či zda získá dost poslanců na samostatnou vládu. Volební místnosti se otevřely v sedm hodin ráno, lidé mohou hlasovat do 22:00.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Volební místnost v obci Nová Dědinka nedaleko Bratislavy

Článek

Fico opakovaně zdůrazňuje, že pro zemi by byla nejlepší koalice dvou stran. V případě, že by získal většinu křesel a ostatní strany by s ním do týmu nechtěly, připustil i sólové vládnutí. „Když s námi nebudou jednat, půjdeme do toho sami,“ uvedl.

Možní partneři

Kdyby Fico nedosáhl na většinu křesel, musel by zahájit koaliční jednání. Vytvoření široké koalice ostatních stran proti Ficovi nepřichází v úvahu kvůli rozhádanosti lídrů.

Smer by v takovém případě mohl zformovat kabinet například se Slovenskou národní stranou Jána Sloty, která byla součástí Ficovy vlády v letech 2006–2010. Slota se však vůbec nemusí dostat do parlamentu. V takovém případě přichází v úvahu Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a strana Most-Híd.

Předvolební preference stran
Smer40
KDH12
Most-Híd7
SDKU6
SaS6
SMK5,5
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti5,5
SNS4,5
99% - občanský hlas4
Zdroj: agentura MVK

Ostatní politické strany buď vyloučily spolupráci s Ficem (SDKU a SaS), nebo on je označil za „politické poloblázny“ (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti).

KDH a Most-Híd už daly na srozuměnou, že pokud Fico získá nadpoloviční většinu, nebudou s ním jednat o vstupu do vlády.

Foto: ČTK/AP

Robert Fico

Slováci volí 150 poslanců, o vstup do parlamentu usiluje 26 stran. Předvolební průzkumy ukazovaly, že volební účast by mohla být velmi nízká, okolo 50 procent oprávněných voličů.

Ekonomika a Gorila

Podle nálad obyvatel Slovenska je zřejmé, že hlavním tématem voleb bude ekonomika. V zemi je přes 400 tisíc nezaměstnaných, ceny potravin a benzínu dosahují rekordní výše, mzdy a důchody stagnují.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Volby v Nové Dědince nedaleko Bratislavy

„Je to stále horší. Nahoře se kradou miliardy a lidé melou z posledního,“ říká František Molnár z Bratislavy. Fico na billboardech slibuje jistoty a tím se v nejistých časech přesně strefil do touhy většiny obyvatel.

Karty však nejvíc zamíchala kauza Gorila, která odhalila, jak si klany politiků a společnost Penta za pár babek údajně přihrávaly státní majetek. Tisíce Slováků na náměstích požadovaly vytěsnění Goril z politiky, tedy odchod zkorumpovaných politiků. Největší odliv voličů zaznamenala nejsilnější vládní SDKU Mikuláše Dzurindy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičné granáty a slzný plyn - tak to vypadalo na demonstraci proti korupci v BratislavěVideo: Reuters

Letošní kampaň se všeobecně považuje za nejšpinavější v historii Slovenska. Tolik osočování, zpravodajských her, kauz, afér s odposlechy novinářů a politiků si nepamatují ani zkušení političtí harcovníci.

Očekávají se problémy

V den voleb se očekávají některé komplikace, které by mohla způsobit například hackerská skupina Anonymous. Chce totiž napadnout webové stránky politických stran. Pokud by se nabourala i do systému statistického úřadu, mohlo by to způsobit chaos při sčítání hlasů.

Policie rovněž oznámila, že má dojít k pokusům o narušení voleb. Mají se údajně uskutečnit útoky na volební urny, skupina lidí má zabránit voličům odevzdat svůj hlas a do volebních místností mají opakovaně vhazovat letáky strany Smer. Tím se znehodnotí volební lístky odevzdané ve volební místnosti, protože kampaň ve volební místnosti je zakázaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám