Hlavní obsah

Hranici s Tureckem máte otevřenou jako vrata do stodoly, kritizuje Řeky EU

Brusel
Aktualizováno

Řada zemí Evropské unie kritizuje Řecko kvůli tomu, že nedostatečně chrání rozsáhlou pozemní a mořskou hranici s Tureckem. Přes ní do EU proniká množství nelegálních přistěhovalců. Ozývají se tak i hlasy, zda by se neměly obnovit dočasně hraniční kontroly mezi státy EU a Řeckem.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Afghánec překonává bariéru na řecké hranici.

Článek

"Hranice (Řecka) je otevřená jako vrata od stodoly," řekla ve čtvrtek rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová v Bruselu. Podle ní je třeba na Řecko zvýšit tlak. Zvažuje se i možnost obnovení hraničních kontrol s Řeckem. "Není možné, aby jeden členský stát, který nedělal domácí úkoly, z toho vyšel bez trestu," citovala ji agentura DPA.

Problém je poměrně vážný, neboť podle zdroje citovaného agenturou AFP každý den hranici mezi Tureckem a Řeckem překročí nelegálně kolem 200 lidí, kteří pak míří do jiných zemí EU. To je díky schengenskému prostoru snadné. Prostor je totiž založen na tom, že když do něj někdo vstoupí, tak už při cestách do dalších zemí bloku nemusí až na výjimky procházet klasickými hraničními kontrolami. Navíc se čeká, že s příchodem jara se situace ještě zhorší.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Evropská komise loni v září přišla s návrhy na možnost, aby kontroly na hranicích mohly být dočasně obnoveny i kvůli "migračním tlakům". Taková možnost podle prohlášení jednoho z mluvčích komise Michele Cerconeho nyní neexistuje. Proti takovému řešení se staví i Česká republika prostřednictvím ministra Jana Kubiceho.

Řecko je hlavní branou afrických a asijských běženců do Evropské unie. Většina z nich překročí hraniční řeku Evros. Kromě necelých 13 kilometrů tvoří voda celou 206 kilometrů dlouhou hranici.

Zatímco v roce 2009 řecké pohraniční úřady zaznamenaly 8800 běženců, v roce 2010 to bylo už 47 000 a loni přes 60 000. Jen za letošní leden registrovali 2800 utečenců.

Většina uprchlíků pochází z Pákistánu. Následují Afghánci, Bangladéšané, Alžířané a Konžané.

Překážkou jsou podle magazínu Economist i nedostatky na turecké straně, kde se o bezpečnost stará armáda, nikoliv policie. I když Řekové upozorní na přítomnost skupiny imigrantů, turečtí vojáci nezřídka dorazí pozdě.

Do Evropy Řeckem údajně proudí až 80 procent ilegálních přistěhovalců. Odhaduje se, že v samotném Řecku je půl miliónu takových lidí, kteří v současné ekonomické krizi nemohou najít žádnou práci a ze stejného důvodu se o ně mají problém starat úřady.

Řecká vláda začala při hranici minulý měsíc budovat ochrannou zeď.

EU pomáhá problém přistěhovalectví řešit. Kromě miliónů eur ročně pomáhá střežit hranici. Misi RABIT evropské agentury pro spolupráci na vnějších hranicích členských zemí FRONTEX tvoří strážci členských zemí EU a Schengenského prostoru včetně ČR.

Součástí schengenského prostoru je nyní 26 zemí včetně Česka. Kromě států EU (všechny země s výjimkou Irska, Británie, Kypru a Bulharska s Rumunskem) ho tvoří i Norsko, Island, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Reklama

Související články

Řecko chce postavit zeď na hranici s Tureckem

Řecká vláda plánuje postavit podél 206 kilometrů dlouhé hranice s Tureckem zeď. Ta má zabránit přeshraničnímu pohybu ilegálních běženců. Záměr oznámil...

Výběr článků

Načítám