Hlavní obsah

Slavnost pro zdiskreditovaného prezidenta Němce pobouřila

Berlín

Tradiční slavnostní vojenské rozloučení s odstupujícím prezidentem Christianem Wulffem pobouřilo německou veřejnost i politickou opozici. Pocta pro muže, který z nejvyššího úřadu po pouhých 20 měsících odchází kvůli sérii skandálů, je podle nich nedůstojná. Účast na ceremoniálu odmítli i bývalí němečtí prezidenti.

Foto: Profimedia.cz

Odcházející německý prezident Christian Wulff

Článek

"S někým, kdo ve svém úřadu selhal, se bude konat taková rozlučka, jako kdyby udělal pro Německo něco velkého," posteskl si Sigmar Gabriel, předseda opozičních sociálních demokratů. Dodal, že záležitost s vojenským ceremoniálem je trapná.

Wulff si na čtvrteční večer u armádní kapely objednal skladbu „Over the rainbow“, v níž se mimo jiné zpívá: „Někde za tou duhou je nebe modré a sny, jež si troufáš snít, se skuteční splní“. V jedné novinové anketě němečtí čtenáři rozhodli, že by Wulffovi měli hrát spíš skladbu Money for nothing, čili Peníze za nic.

Doživotní renta za rok a půl v úřadu

Skutečnost, že armáda vypraví do politického ústraní s plnou rentou asi 200 000 eur ročně (téměř pět miliónů korun) prezidenta, který morálně selhal, kritizoval také zástupce Strany zelených Omid Nouripour. „Ministr obrany Thomas de Maiziere nedělá armádě žádnou službu, když její vojáky nechává nastoupit k tomuto fiasku,“ prohlásil.

Nedostaví se ani Wulffovi dosud žijící předchůdci Walter Scheel, Roman Herzog, Richard von Weizsäcker a Horst Köhler.

Wulff se ovšem může „těšit“, že mu na odchodnou nezahraje jen vojenská kapela. Před prezidentské sídlo, palác Bellevue, se chystali i nespokojení občané svolaní po internetu. Organizátoři vyzývali, aby lidé přišli s trubkami vuvuzela, které během mistrovství světa ve fotbale v JAR předloni prosluly svým hlučným zvukem.

Dvaapadesátiletému Christianovi Wulffovi "srazily vaz" aféry z období, kdy stál v čele země Dolní Sasko a udržoval osobní vazby na vlivné podnikatele. Kvůli jedné z těchto kauz ho vyšetřuje státní zastupitelství pro podezření ze zneužití jeho tehdejšího postavení.
Wulff z postu prezidenta odstoupil 17. února. Odůvodnil to tím, že ztratil důvěru občanů.
Ve funkci hlavy státu ho nahradí bojovník za lidská práva v bývalé NDR, evangelický teolog Joachim Gauck.

Reklama

Související články

Německý prezident vyvíjel nátlak na noviny

Rozruch kolem německého prezidenta Christiana Wulffa kvůli výhodné půjčce na byt od manželky spřízněného podnikatele ani po Novém roce neutuchá. Wulff totiž...

Výběr článků

Načítám