Hlavní obsah

Před srážkou vlaků v Polsku zaznamenali poruchu výhybky

Varšava

Na trati u jihopolských Szczekocin, kde při sobotním železničním neštěstí zahynulo 16 lidí a dalších téměř 60 utrpělo zranění, se jen několik minut před srážkou vlaků objevila porucha na jedné z výhybek a na světelné signalizaci. Informoval o tom ve středu web zpravodajské stanice TVN24.

Foto: ČTK/AP

Soupravy se čelně srazily.

Článek

Prokuratura již v pondělí oznámila, že kvůli tragické srážce chce z neúmyslného zabití obžalovat traťového dispečera, který se po nehodě údajně pokusil zamaskovat chyby svého počínání. [celá zpráva]

Dispečer ale ještě nebyl vyslechnut, protože je po prodělaném šoku stále v péči lékařů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa vlakového neštěstí v PolskuVideo: Reuters

TVN24 získala přístup k záznamům poruch z úseku, kde se nehoda stala. Z údajů vyplývá, že dispečer o závadě jedné z výhybek zřejmě musel vědět. Závada se objevila jen asi 20 minut před nehodou.

Polské železnice odmítly věc komentovat a podle svého mluvčího Miroslawa Siemieniece chtějí vyčkat na závěry vyšetřovatelů. Šéf oddělení železničních cest Adam Mlodawski sice záznam o poruchách potvrdil, podrobnější vyjádření ale rovněž neposkytl. Mlodawski ale v této souvislosti řekl, že vybavení tratě v místě nehody bylo dobře udržované a pracovalo spolehlivě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zraněný cestující vypráví, co během nárazu vlaku prožilVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám