Hlavní obsah

Požární poplach v letadle spustil absolutní paniku, lidé se navzájem loučili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na palubě letadla společnosti Air France se v pondělí spustil požární poplach. Stroj mířil z Paříže do Bogoty a po spuštění alarmu se pilot rozhodl nouzově přistát na Azorech. Mezi cestujícími, kteří podle svých slov cítili a dokonce viděli kouř, vypukla absolutní panika. O incidentu v úterý informoval britský The Guardian.

Článek

„Lidé se navzájem loučili,“ popsal pro list manželský pár Euclides a Rosa Montesovi. Airbus A340-300 se nad Atlantikem propadl do výšky 2000 stop.

„Dívali jsme se z okna a moře bylo najednou přímo pod námi,“ uvedl Euclides Montes. „Z křídel vytékalo palivo. Mysleli jsme si, že zemřeme,“ popsal.

„Členové posádky byli zpocení a křičeli, vypukla panika. Lidé plakali a modlili se,“ řekla švédskému listu Expressen další pasažérka, Eden Victoria Erlandssonová.

Atmosféra na palubě, kde cestovalo 274 pasažérů a 14 členů posádky, byla podle Guardianu, který odkázal na zdroj z Air France, velmi „dusná“. Podle něj požární poplach vypukl v oddělení pro posádku, ale svědectví o dýmu na palubě a následná panika jsou hodně přehnané.

Letadlo na portugalském souostroví Azory přistálo v pondělí odpoledne. Pasažéři popsali, že byli z letadla evakuováni po nouzových skluzavkách. Na letišti je očekávali hasiči a záchranáři.

Server Aviation Herald uvedl, že vyšetřování incidentu ukázalo, že poplašný systém spustil dým způsobený zkratem na elektroinstalaci.

Verze společnosti je jiná

Někteří z pasažérů uvedli, že cítili kouř už těsně po startu z letiště Charlese de Gaulla v Paříži. Po dvou hodinách letu zazněl požární poplach, letadlo prudce změnilo směr a zamířilo k nejbližšímu letišti.

Verze Air France ohledně události se však liší. Podle mluvčí společnosti Mariny Tymenové nebyl na palubě žádný dým a nouzové skluzavky se vůbec nepoužily.

„Když se spustil poplach, vypadly masky a letadlo změnilo kurs. Bylo vysláno další letadlo, aby převezlo cestující do Bogoty. Byl to naprosto standardní postup podle pravidel, který provádějí nejen Air France, ale všechny aerolinky. Říkám jasně: nebyl žádný kouř, nebyl žádný oheň a nebyly žádné skluzavky,“ prohlásila mluvčí.

Cestující přespali na Azorech a v úterý byli transportováni do cílové destinace v Bogotě.

Reklama

Výběr článků

Načítám