Hlavní obsah

Fico míří za volebním vítězstvím, ostatní bojují o přežití

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jasným favoritem sobotních parlamentních voleb na Slovensku je Strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica. Podle průzkumu agentury Focus by Fico získal 39,7 procenta hlasů. Na druhém místě se s velkým odstupem umístilo Křesťanskodemokratické hnutí (10,4%).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest kvůli aféře Gorila

Článek

Ostatní strany bojují doslova o přežití. Jejich preference se totiž pohybují kolem pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do parlamentu. Šokující je propad nejsilnější vládní strany Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Mikuláše Dzurindy, která by se nemusela vůbec dostat do parlamentu. Její preference se v únoru pohybovaly pod nebo jen těsně nad pěti procenty.

Podobně je na tom vládní strana Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka a jen o málo líp si stojí vládní strana Most-Híd Bély Bugára. Pokles preferencí vládních stran způsobil rychlý rozpad pravicové koalice, která nevydržela ani dva roky. Pravicoví voliči jsou frustrovaní a zklamaní. Pravicové strany poškodilo zveřejnění údajného spisu tajné služby s názvem Gorila, který odhaloval korupci v politice v letech 2005 a 2006 v období druhé Dzurindovy vlády. Gorila vyvolala pobouření a po celém Slovensku se konaly masové protesty.

Únorový průzkum agentury Focus:
Smer-sociální demokracie39,7%
Křesťanskodemokratické hnutí10,4%
Most-Híd7%
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti6,7%
99% - občanský hlas5,2%
Slovenská demokratická a křesťanská unie5,1%
Svoboda a Solidarita5,1%
--
Slovenská národní strana4,7%
Strana maďarské koalice3,9%
Strana svobodné slovo Nory Mojsejové2,5%

Gorila pomohla novým stranám, které nabízí nové tváře. Bodují především hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti v čele Igorem Matovičem a hnutí 99% - občanský hlas, která mají šanci probojovat se do parlamentu. To se pravděpodobně nepodaří kontroverzní Noře Mojsejové, která založila vlastní stranu. Mimo parlament může zůstat také Slovenská národní strana Jána Sloty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám