Hlavní obsah

Putin vyhrál prezidentské volby hned v prvním kole

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Hned v prvním kole Rusové v neděli zvolili prezidentem Vladimira Putina, který už nejvyšší funkci vykonával v letech 2000-8. Vyplynulo to alespoň z průzkumu u volebních místností sociologického centra VCIOM. Podle něj se pro nynějšího premiéra vyslovilo 58 procent voličů. Nová hlava státu se poprvé usídlí v Kremlu na šest let, zatímco dosud bylo volební období čtyřleté.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Putina dohnala radost z vítězství až k slzám.

Článek

Druhý s 18 procenty skončil šéf komunistů Gennadij Zjuganov, následovaný miliardářem Michailem Prochorovem (9 procent). O půl bodu méně získal nacionalista Vladimir Žirinovskij a na chvostu s pěti procenty zůstal levicový kandidát Sergej Mironov. Velmi podobné výsledky ukazují i Exit polls centra FOM.

Záhy začala dílčí výsledky zveřejňovat i ústřední volební komise, po sečtení 25 procent hlasů vedl Putin s 63,2 procenta.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Povolební demonstrace na podporu Putina v Moskvě

Premiérův mluvčí Dmitrij Peskov večer ohlásil, že předběžné výsledky odpovídají představám Putinova volebního štábu. „Putinovo vedení je v každém případě dostatečné a nesporné a už se nemůže změnit. V podstatě je garantována výhra v prvním kole, jak jsme doufali,“ uvedl.

Zjuganov, který zaujal druhou příčku už i v předchozích třech volbách, záhy oznámil, že výsledky voleb nepovažuje za spravedlivé. „Nemohu je uznat ani za čestné, ani za spravedlivé, ani za důstojné,“ řekl večer novinářům.

Hlasování nebylo čestné ani podle Prochorova. Ten už oznámil, že hodlá v politice pokračovat, od nynější vlády ale žádnou funkci přijímat nehodlá.

Šestá volba ruské hlavy státu od rozpadu SSSR se odehrála čtvrt roku po hlasování o složení Dumy, které podle domácí opozice i Západu provázely četné podvody, proti nimž opakovaně vyšly do ulic desetitisíce lidí.

Blogger Navalnyj: impozantní falšování

Volební proces nebyl podle oponentů režimu čistý ani nyní. Opoziční pozorovatelé a aktivisté upozorňovali, že zaměstnance moskevských podniků svážejí autobusy k hlasování od jedné místnosti ke druhé. Stížnosti na průběh voleb zaplnily také internet.

„Falšování v impozantním měřítku, zejména v Moskvě,“ ohodnotil pro britskou BBC volební proces populární opoziční blogger Alexej Navalnyj.

„Byl jsem v sedmi volebních místnostech. V každé bylo mezi 4 a 6 narušeními, celkem jich bylo 34... V Chakasii čestné volby nebyly,“ napsal do diskuze pozorovatel z jižní Sibiře.

Úřady ale připouštěly, že proběhly jen ojedinělé pokusy o podvod, jimž bylo včas zabráněno. Tvrdily, že oznámení o narušeních měli někteří aktivisté přichystané už před začátkem hlasování.

Šéf Putinova volebního štábu Stanislav Govoruchin nedělní hlasování označil za nejčestnější v historii Ruska. „Oni (opozice) před třemi měsíci říkali, že volby budou nečestné, říkali to před měsícem a říkají to i dnes, i když to jsou podle všeho nejčistší a nejprůzračnější volby v Rusku,“ prohlásil.

V ulicích policisté i vojáci

V Moskvě během dne zavládla enormní bezpečnostní opatření. Ačkoliv si opozice zaregistrovala masovou demonstraci až na pondělí, už na nedělní večer si centrum metropole zamluvili Putinovi mladí příznivci, kteří oslavili triumf svého favorita. Podle policejních zdrojů se jich na Manéžním náměstí a v okolí sešlo na 110 tisíc. Očekávalo se, že do ulic mohou vyrazit i jeho odpůrci, aby dali najevo nespokojenost s výsledky.

„Vedle všech stanic metra v centrální části města stojí autobusy s policisty i vojáky, hlídkují také příslušníci (pořádkových sil) OMON,“ informovala odpoledne agentura RIA Novosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám