Hlavní obsah

Vlakové neštěstí v Polsku nepřežilo 16 lidí

– Varšava • Aktualizováno

Na jihu Polska ve Slezsku se v sobotu večer kolem 21:15 srazily dva vlaky. V neděli odpoledne stoupl počet obětí na 16. Dalších 57 osob bylo zraněno, třicet z nich těžce. Většinu osob se podařilo z trosek vyprostit během noci, do nejvíce zničeného vagónu se ale záchranáři dostali až během dne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Polsko - srážka vlakůVideo: Reuters

 
Článek

"Všechno nasvědčuje tomu, že jde o největší katastrofu, která se na našich železnicích stala za poslední roky," řekl televizi ministr dopravy Slawomir Nowak. Na místo nehody se spolu s ministrem dopravy vydal i premiér Donald Tusk: Ten neštěstí označil za nejhorší v dějinách Polska. Počet je stejný jako při neštěstí v roce 1990. Větší byla jen neštěstí z roku 1981 a 1980.

Foto: Sebastian Adamus, Reuters

Polští policisté zasahují na místě železničního neštěstí.

Mezi zraněnými jsou i cizinci. V nemocnici je i šest Ukrajinců. Zatím není známo, zda mezi nimi nejsou Francouzi a Španělé, kteří také vlakem jeli.  Oběma soupravami cestovalo 350 pasažérů. Zástupce českého velvyslance v Polsku Martin Svárovský řekl, že je ve spojení s policií v Katovicích, která nemá informace, že by mezi oběťmi byli občané ČR.

Foto: ČTK/AP

Celkový pohled na místo železničního neštěstí

Vlaky se srazily u  obce Szczekociny, která leží asi 30 kilometrů severovýchodně od města Zawiercie. Jeden jel z Varšavy do Krakova, druhý z Přemyšlu do Varšavy. První jel po nesprávné koleji. Zatím není jasné, proč na ni byl puštěn. Na stejném úseku trati se srazily dva vlaky už v roce 1994, kdy zemřel jeden člověk a osm dalších bylo zraněno.

Foto: Sebastian Adamus, Reuters

Polští záchranáři u havarovaného vlaku.

Mimo koleje skončila lokomotiva a dva vagóny. Podle svědků, které cituje web listu Gazeta Wyborcza, byly při nehodě zdemolovány první tři vagóny. Připomínají harmoniku.

Ke střetu došlo v rychlosti asi 120 kilometrů za hodinu, uvedli svědkové.

Foto: Sebastian Adamus, Reuters

Vagóny byly zcela zdemolovány.

Na místě zasahovalo asi 450 hasičů a 100 policistů, raněné odvážely sanitky a povolány byly dva vrtulníky.

Foto: Peter Andrews , Reuters

Záchranáři odnášejí tělo šestnácté oběti.

Foto: Sebastian Adamus, Reuters

Vlaky se srazily čelně.

Nejhorší evropská vlaková neštěstí od roku 2010

4. ledna 2000 - Srážka dvou osobních vlaků na nádraží Aasta východně od norského města Lillehammer si vyžádala 19 mrtvých. Rychlík jedoucí z města Trondheim na jih do Osla se srazil s místním vlakem mířícím z města Hamar na sever do Reny.

28. února 2001 - Deset lidských životů a 70 zraněných si vyžádala srážka dvou vlaků u města Selby v hrabství Yorkshire na severu Anglie. Příčinou tragédie bylo auto, které spadlo z dálničního mostu na trať. Osobní vlak při nárazu do auta vykolejil a v plné rychlosti narazil do protijedoucího nákladního vlaku.

27. března 2001 - Nejméně osm lidí přišlo o život při čelní srážce vlaků asi 20 kilometrů od Bruselu na trati Lovaň-Ottignies. Katastrofu pravděpodobně způsobil strojvůdce prázdné soupravy, který pominul červené návěští.

26. února 2002 - Srážka dvou nákladních vlaků poblíž nádraží v obci Wumpersdorf u Vídně si vyžádala šest lidských životů a 16 zraněných.

11. června 2003 - Při srážce dvou regionálních vlaků v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko zahynulo šest lidí a dalších 25 bylo zraněno. Vlaky se čelně srazily na jednokolejné trati poblíž města Schrozberg v okrese Schwäbisch Hall.

7. ledna 2005 - Sedmnáct mrtvých a 50 zraněných si vyžádala srážka osobního vlaku s nákladní soupravou u Boloně na severu Itálie. Příčinou neštěstí bylo pravděpodobně lidské selhání, když jeden ze strojvůdců v mlze přehlédl návěští "stůj".

22. září 2006 - U města Lingen v severozápadním Německu havaroval rychlostní magnetický vlak Transrapid; zahynulo 23 osob a 11 lidí bylo zraněno. Vlak využívaný v rámci zkoušek na testovací trase i k turistickým výletům narazil v rychlosti asi 200 kilometrů za hodinu do dílenského vozu, který stál na trati.

11. října 2006 - Šest mrtvých a 16 zraněných si vyžádala srážka osobního a nákladního vlaku v severovýchodní Francii. Vlaky se srazily u vesnice Zoufftgen asi 20 kilometrů od hranice s Lucemburskem.

15. února 2010 - Při čelní srážce dvou regionálních vlaků blízko vlámského města Halle ve střední Belgii zahynulo 18 lidí a dalších 125 bylo zraněno. Jedenáct lidí bylo zraněno těžce.

29. ledna 2011 - Deset mrtvých a desítky zraněných si vyžádala železniční nehoda na východě Německa, při níž se v oblasti Magdeburku čelně srazily nákladní a osobní vlak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám