Hlavní obsah

Začal soud kvůli havárii Costy Concordie. Kapitán se ze strachu nedostavil

Aktualizováno

V Itálii v sobotu začalo předběžné soudní líčení v případu ztroskotané výletní lodi Costa Concordia. Ta havarovala 13. ledna u ostrůvku Giglio a při neštěstí zahynulo 32 lidí. K soudu byly předvolány stovky lidí. Při líčení se mají posoudit důkazy a odpovědnost obviněných. Podle AP potrvá analýza hlasových záznamů z nahrávacího zařízení na palubě asi tři měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud kvůli ztroskotané lodi se odehraje v divadleVideo: Reuters

 
Článek

Líčení u soudu v městečku Grosseto severně od Říma se koná bez účasti veřejnosti. Začalo brzy dopoledne a potrvá celý den, protože k soudu byly předvolány stovky lidí - právníci, konzultanti, členové posádky a někteří cestující.

Aby se na jednom místě mohli všichni shromáždit, bylo pro ně v městečku zabráno místní divadlo. Prostor kolem budovy soudu a divadla uzavřela policie.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Dav právníků a příbuzných obětí ze ztroskotané Costy Concordie před v divadlem v Grossetu

V okamžiku nárazu lodě na skalisko u toskánského ostrova Giglio 13. ledna bylo na palubě 4229 lidí, z toho 3200 turistů ze 60 zemí a tisícovka členů posádky. Havárii podle vyšetřovatelů zavinil riskantní manévr vedení posádky. Několik skupin cestujících z Itálie, Francie a Spojených států podalo žalobu na italskou společnost Costa Crociere.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán havarované lodi Francesco Schettino

Kapitán lodi Francesco Schettino, kterého prokuratura označila za hlavního viníka tragické nehody, se k soudu v Toskánsku nedostavil. Podle svého advokáta se bojí o svou bezpečnost a raději zůstal v nařízeném domácím vězení. Vinu odmítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté kontrolují Schettina v domácím vězeníVideo: Reuters

Obvinění také čelí kapitánův zástupce a sedm zaměstnanců italské společnosti Costa Crociere.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Právní zástupce společnosti Costa Marco De Luca (vlevo)

"Je to jen dobře, že Schettino nepřijel. Říkal jen lež za lží, aby se zachránil," řekl novinářům před budovou divadla jeden z cestujících Sergio Amarotto.

"Je to hlupák a svým způsobem zločinec," řekla další cestující Francesca Bertagliaová na adresu kapitána, který je mimo jiné stíhán za opuštění plavidla před evakuací cestujících.

Nové videozáznamy ukazují chaos a hrůzu na palubě ConcordieVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám