Hlavní obsah

Van Rompuy bude prezidentem EU do podzimu 2014

Brusel
Aktualizováno

Herman Van Rompuy bude podle očekávání prezidentem Evropské unie až do listopadu 2014. O novém mandátu pro bývalého belgického premiéra na dva a půl roku ve čtvrtek v Bruselu rozhodli nejvyšší představitelé členských zemí EU. Nejde o překvapení. Van Rompuy totiž neměl ani žádného protikandidáta.

Foto: ČTK/AP

Herman van Rompuy

Článek

Jeho dosavadní mandát vyprší na jaře a šéfové států a vlád chtěli dopředu rozhodnout o jeho prodloužení.

"Není žádný důvod měnit prezidenta Evropské rady. Herman Van Rompuy umí tuto práci zvládat velmi dobře. On si zvolil cestu jakéhosi prvního úředníka Evropské rady a nikoli mediální star a myslím, že nalézání kompromisů v této velmi turbulentní době to pomáhá," řekl český premiér Petr Nečas. "A já nevidím žádný důvod, proč na této pozici činit jakoukoli změnu. Čili Herman Van Rompuy má moji plnou podporu," dodal.

Unijní prezident, jak se někdy stálému předsedovi Evropské rady (summitu) říká, je jednou z tváří unie navenek. Účastní se setkání na nejvyšší úrovni mezi EU a třetími státy. Vedle toho také svolává summity EU a následně těmto vrcholným unijním schůzkám šéfuje a do značné míry také vybírá, o čem se na nich bude hovořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám