Hlavní obsah

Časovaná bomba na německé dálnici: Češka bourala s 2000 litry nafty

Berlín

Na německé dálnici A 9 u města Gera nebezpečně havarovala s malou dodávkou mladá česká řidička převážející 2000 litrů nafty. Místní úřady náklad označily za "časovanou bombu". Policie a celní správa přitom vyšetřují nejen samotnou nehodu, ale i okolnosti převozu podezřele velkého množství pohonné hmoty.

Foto: Novinky

Článek

Nad nehodou, která se stala minulý pátek, experti z kontrolní společnosti TÜV a vyšetřovatelé stále jen kroutí hlavou. Podle místního deníku Ostthüringische Zeitung celníci zjišťují, odkud nafta, která měla být převezena do České republiky, přesně pochází.

Třiadvacetiletá řidička, která při srážce s nákladním vozem utrpěla jen lehká zranění, převážela v dodávce značky Ford dvě nádrže po 1000 litrech nafty pocházející zjevně z Porúří na západě Německa. Po složení kauce však byla propuštěna, informovala mluvčí policejního ředitelství v Saalfeldu Heidi Kröllerová.

Celní správa zjišťuje, zda Češka naftu skutečně nakoupila v Duisburgu, jak uvedla při výslechu. Převoz i tak velkého množství paliva je v EU v zásadě legální. "Pokud ale naftu nenakoupila u autorizovaného obchodníka, a tedy nezaplatila daň z přidané hodnoty a palivovou daň, vystavuje se trestnímu stíhání," upozornil Eberhard Thiedmann z příslušného celního úřadu v Drážďanech.

Německu by v takovém případě na dani uniklo zhruba 1000 eur (zhruba 25.000 korun). Tak by tomu bylo i v případě, že by žena pohonnou látku deklarovala jako topný olej nebo levnější lodní naftu.

Motoristka údajně ujišťovala, že naftu převážela pro vlastní potřebu a nejednala na objednávku žádné firmy.

Ostthüringische Zeitung zdůrazňuje, že cena nafty je v Německu dokonce ještě o něco málo vyšší než v České republice, kde její zdražení představuje značnou zátěž pro firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám