Hlavní obsah

Kapitán nepomohl pasažérům potápějící se lodi, za 122 utonulých dostal pokutu

Kazaň

K pokutě 190 000 rublů (přes 121 000 korun) odsoudil v úterý kazaňský soud kapitána lodi Dunajskij-66 Alexandra Jegorova za to, že neposkytl pomoc turistům z potápějící se výletní lodi Bulgarija. Ta se potopila loni v červenci na řece Volze, přičemž utonulo 122 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Loď Arabella přiváží pasažéry zachráněné z parníku Bulgarija.

Článek

Obhájce žádal, aby soud provedl doplňující vyšetřující experiment, ale soud mu nevyhověl. Zdůvodnil to tím, že další vyšetřovací experimenty by mohly vyvolat psychické trauma u přeživších.

Jegorov vinu necítí. Odvolal se na objektivní důvody, kvůli kterým nemohl zastavit svoji loď. Vyjádřil jen soustrast pozůstalým.

Trestně stíhán byl ze stejného důvodu i kapitán nákladní lodi Arbat, která byla blízko nehody Bulgarije, ale neposkytla pomoc tonoucím lidem. [celá zpráva]

Oba porušili pravidla dopravy po ruských vodních tocích. Kapitán Arbatu byl odsouzen již loni v prosinci k pokutě 130 000 rublů (83 000 korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodní záběry potopeného parníku BulgarijaVideo: Reuters

Bulgarija, postavená v roce 1955 v Československu, se potopila 10. července za bouřky v Kujbyševské vodní nádrži, asi tři kilometry od břehu. Na palubě bylo 201 lidí. [celá zpráva]

Loď se vydala na plavbu navzdory mnoha závadám a celkové zchátralosti. Její potopení je považováno za nejhorší nehodu na ruských řekách od roku 1983.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám