Hlavní obsah

Soud v Německu zkomplikoval rozhodování o eurovalu

– Karlsruhe • Aktualizováno
Novinky, rei

Německý ústavní soud v úterý zkomplikoval rozhodování ohledně záchranného fondu eurozóny (EFSF). Odmítl totiž, aby o tzv. eurovalu rozhodovala v parlamentu jen speciální devítičlenná komise. Dosavadní rozhodnutí tohoto podvýboru jsou proto neúčinná a parlament musí ustanovit nová procesní pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ústavní soud na popud dvou opozičních poslanců prohlásil za neplatný důležitý článek v procesu připojení Německa k opatřením EFSF.

V budoucnu tak bude muset rozhodnutí přijímat buď 41členný rozpočtový výbor, anebo celé plénum 620 poslanců.

Rozhodnutí podvýboru ale zůstávají přijatelná, pokud jde o nákupy státních dluhopisů na finančních trzích, upozornila ČTK. V těchto případech je podle soudu kvůli důvěrnosti oprávněné, když o nákupech nerozhoduje celý Spolkový sněm, ale jen malé grémium.

Je to v pořadí už druhý verdikt ústavního soudu o EFSF. Loni v září soudci rozhodli, že mnohamiliardová pomoc Německa prostřednictvím eurovalu není v rozporu s ústavou, jak tvrdila skupina euroskeptiků. Soud ale zároveň uvedl, že o opatřeních v rámci fondu musí rozhodovat i parlament. Když byl zřízen zvláštní podvýbor, byla jeho práce hned v říjnu pozastavena, protože přišla stížnost ohledně jeho ustavení.

Podle agentury Reuters úterní verdikt ústavních soudců zpomalí proces rozhodování ohledně EFSF a ztíží pozici kancléřky Angely Merkelové.
Německo přispívá do dočasného záchranného fondu pro eurozónu nejvíce penězi. EFSF má být v červenci nahrazen stálým fondem (ESM), v němž má být k dispozici 500 miliard eur.
Ústavní soud vynesl své rozhodnutí den poté, co němečtí zákonodárci schválili druhou pomoc krachujícímu Řecku ve výši 130 miliard eur, na níž se Německo také významným dílem podílí.
Zatímco v Německu se stále častěji ozývají hlasy proti další pomoci zadluženým ekonomikám, vláda v Berlíně je pod narůstajícím tlakem, aby se přestala bránit navýšení ESM a příspěvkům dalších subjektů do něj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám