Hlavní obsah

Na Nobelovu cenu za mír byl nominován i souzený vojín Manning

Oslo

Výbor pro udílení Nobelovy ceny za mír v pondělí oznámil, že na letošní cenu bylo nominováno 231 lidí a organizací. Jsou mezi nimi aktivisté i politici - kromě jiných Bill Clinton, Helmut Kohl, Julija Tymošenková či Bradley Manning, americký voják, který předal čtvrt miliónu tajných zpráv amerických diplomatů ke zveřejnění serveru WikiLeaks.

Foto: ČTK/AP

Bradley Manning

Článek

„Jako vždy jsou někteří nominováni už tradičně, a jiní nováčci. Někteří jsou slavní, někteří známí nejsou, pocházejí ze všech koutů světa,“ prohlásil podle agentury AFP šéf výboru Geir Lundestad.

Kromě amerického exprezidenta Clintona, bývalého německého kancléře Kohla či ukrajinské expremiérky Tymošenkové jsou nominovány i Evropská unie nebo arabská zpravodajská stanice Al-Džazíra.

Další nominovaný, vojín americké armády Bradley Manning, během nasazení v Iráku z vnitřní sítě zkopíroval 700 000 tajných diplomatických a armádních dokumentů, které se pak ocitly na veřejnosti. Manning byl minulý týden obžalován u vojenského soudu v Marylandu. Obžaloba má 22 bodů. Jedním z nich je i napomáhání nepříteli, za což Manningovi hrozí doživotí. [celá zpráva]

Loni bylo na cenu nominováno 241 osob a organizací. Dostaly ji tři bojovnice za práva žen v Africe a na Blízkém východě. [celá zpráva]

Nobelova cena za mír 2012 bude vyhlášena v prosinci, výbor ale vítěze v tajném hlasování vybere už dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám