Hlavní obsah

Soudce vyšetřující Frankovy zločiny byl očištěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský nejvyšší soud v pondělí očistil soudce Baltasara Garzóna, který se zodpovídal z překročení pravomocí kvůli tomu, že v roce 2008 začal vyšetřovat zločiny spáchané během vládnutí diktátora Franciska Franka. Garzón nařídil prošetřit smrt 100 000 lidí, kteří zahynuli během občanské války ve 30. letech minulého století a v následujícím období. Soud rozhodoval, zda na to měl právo, protože na tyto zločiny se vztahuje amnestie z roku 1977.

Foto: Profimedia.cz

Baltasar Garzón

Článek

Garzón během soudních slyšení vinu popřel a své rozhodnutí vyšetřit zločiny spáchané před mnoha desetiletími obhajoval. Podle něj frankistické síly své odpůrce likvidovaly systematicky, a dopouštěly se tak zločinů proti lidskosti, které podle mezinárodního práva nemohou být amnestovány.

Garzónovi v tomto případě hrozil zákaz výkonu soudcovského povolání na 20 let. Přestože mu soud dal za pravdu, nebude už svou funkci nejspíš nikdy vykonávat. V jiné kauze ho totiž nejvyšší soud začátkem února uznal vinným kvůli nařízení nelegálních odposlechů v korupční aféře. Podle rozsudku 56letý soudce nesmí svou práci vykonávat 11 let.

Garzón proslul především vyšetřováním zločinů proti lidskosti po celém světě. Právě on inicioval vydání zatykače na někdejšího chilského diktátora Augusta Pinocheta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám