Hlavní obsah

Na Ukrajině zmařili přípravy atentátu na Putina

Novinky,
Moskva
Aktualizováno

Tajné služby Ukrajiny a Ruska zmařily atentát na ruského premiéra Vladimira Putina. Uvedla to v pondělí ruská televize První kanál. V ukrajinské Oděse byli zadrženi mezinárodně hledaní zločinci. Z jejich výslechu vyplynulo, že plánují atentát po prezidentských volbách. Podrobnosti uvedla agentura RIA Novosti. Atentátníky podle ní řídili lidé od vůdce čečenských vzbouřenců Doku Umarova.

Foto: Yana Lapikova, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Ukrajinské tajné služby podnikly na začátku února operaci, při níž zásahová jednotka Alfa zadržela dva teroristy, kteří se chystali spáchat atentát.

"Zprávu potvrzuji, ale zatím nekomentuji," řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury ITAR-TASS.

Akce byla zahájena poté, co na začátku ledna vypukl požár v domě v Oděse, při kterém zahynul 26letý občan Ruské federace Ruslan Madajev a byl vážně zraněn 28letý Kazach Ilja Pjanzin. Ukázalo se, že požár propukl po výbuchu nálože, kterou skupina zrovna dávala dohromady.

Ukrajinská tajná služba proto už 6. ledna kontaktovala své kolegy z Ruska a 6. ledna zahájili agenti z obou zemí společnou akci.

Nejdřív se měli naučit pracovat s výbušninami

Třetí obyvatel bytu, Odam Osmajev, utekl a nějakou dobu se skrýval. Při akci se ho podařilo zatknout. Zadrželi ho ukrajinští agenti. „Konečným cílem bylo jet do Moskvy a pokusit se podniknout atentát na premiéra Putina,“ vypověděl Osmajev. V zabaveném počítači se také našlo vide zachycující , jak Putin jede v koloně doprovodných motocyklistů.

Osmajev byl tři roky na mezinárodním seznamu hledaných teroristů. S Ukrajinci ochotně spolupracoval, protože se domníval, že mu to pomůže vyhnout se vydání do Ruska.

Při vyšetřování se ukázalo, že trojice přiletěla ze Spojených arabských emirátů přes Turecko.

Výslech Pjanzina ukázal, že teroristé mířili na Putina. Kazach vypověděl: „Řekli nám, že napřed máme jet do Oděsy. Tam se máme naučit zhotovovat výbušniny. Potom v Moskvě jsme měli podnikat diverzní akce na hospodářských objektech a pak se pokusit o Putina.“ .

V pozadí jsou čečenští rebelové 

Údajně je instruovali lidé napojení na Doku Umarova, vypověděli oba zadržení. Umarov je vůdcem čečenských vzbouřenců a byl prezidentem mezinárodně neuznané samozvané Čečenské republiky Ičkerija. Stál za atentáty na moskevské metro a letiště Domodědovo, při nichž dohromady zemřelo skoro osmdesát lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám