Hlavní obsah

Berlusconi kvůli korupci do vězení nepůjde, podle soudu je případ promlčený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Milánská prokuratura minulý týden žádala pro bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho v takzvaném případu Mills. Tamní soud ale v sobotu proces bez verdiktu ukončil s tím, že případ je promlčený. Berlusconimu hrozilo až pět let vězení, připomněl server BBC.

Článek

Podle obžaloby měl pětasedmdesátiletý politik v roce 1997 dát svému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 000 dolarů (nyní asi 11,4 miliónu korun). Peníze měly být poukázány z údajných tajných fondů společnosti Mediaset. [celá zpráva]

Proces se táhl dlouhá léta, čehož využila obhajoba, která argumentovala především tím, že čin je už promlčený. Projednávání případu se zastavilo nejprve v roce 2008, a to na základě sporného zákona o imunitě, který později zrušil ústavní soud. Zpoždění nabralo soudní projednávání také v roce 2010, kdy Berlusconi využil nástroj zvaný legitimní překážka, která umožňuje šéfovi vlády a jeho ministrům dosáhnout pozastavení procesu až na 18 měsíců.

Státní zástupce byl z výsledku projednávání zklamaný a nijak se k němu nevyjádřil. "Cokoli k tomu dodávat nemá smyl," uvedl Fabio De Pasquale. Politici, zejména z tábora Berlusconiho odpůrců, však rozhodnutí komentují s nevolí. "Výrok o promlčení Berlusconiho opět zachraňuje před přijetím odpovědnosti. Znovu se mu povedlo projednávání protahovat tak dlouho, až odešel bez trestu," řekl podle agentury APA šéf opoziční formace Itálie hodnot Antonio Di Pietro.

Pětasedmdesátiletý italský expremiér stojí před soudem v dalších třech případech. Zřejmě nejznámější z nich se týká obvinění, že platil za sex s nezletilou marockou tanečnicí Karimou Mahrúgovou alias Ruby a zneužil svých pravomocí k tomu, aby se to pokusil uchovat v tajnosti.

Berlusconi trvá ve všech případech na své nevině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám