Hlavní obsah

Britský lékař falšoval zprávu, aby se žena mohla zbavit nenarozené holčičky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

List Daily Telegraph zveřejnil v pátek další část svých reportáží ohledně potratů kvůli pohlaví plodu. Zachycuje, jak lékař navedl těhotnou, aby udala vhodnější důvod a mohla být plodu zbavena. V Británii nelze provést potrat na přání budoucí matky, pokud je důvodem pohlaví plodu.

Foto: Profimedia.cz

Plod byl ve 23. týdnu

Článek

Žena ve třetím měsíci navštívila birminghamskou kliniku Clathorpe. Lékaři Rádžovi Mohanovi řekla, že žádá o přerušení těhotenství, protože zjistila, že čeká holčičku, ale její partner „holku nechce“.

„Tohle je důvod?“ zeptal se jí lékař a hned dodal: „To není správné. Je to jako vražda novorozence ženského pohlaví, nemyslíte?“

Dále ale v tomto duchu nepokračoval, neposlal ji ani na další konzultaci. Naopak, když se ho těhotná zeptala, jestli by tam nemohl uvést jiný důvod potratu, lékař odpověděl: „Ano, to jde, protože tamto nebyl dobrý důvod... Takže tam dáme příliš mladá na to být matkou, ano?“

Pacientka souhlasila a Rádž Mohan dodal: „Ve třetím světě je běžné, že se zabíjejí novorozené dívky.“ Pak odešel probrat potrat s kolegy. Po návratu s těhotnou ještě domluvil vhodný termín.

I sestra na klinice zmínila, že důvodem potratu je, že pacientka „nechce dítě ženského pohlaví“, ale nic nepodnikla. Důvod přitom byl v rozporu s platným zákonem z roku 1967.

Další případů schválených potratů kvůli pohlaví

List již ve čtvrtek psal o dalších dvou klinikách, kde konzultantky souhlasily s provedením potratu, i když žena jako důvod uvedla, že je to kvůli pohlaví plodu. Šlo o jednu kliniku v Manchesteru a jednu v Londýně. List také spekuloval, zda to nedělají kvůli penězům za potrat, protože oba se měly provést na soukromé klinice. [celá zpráva]

Reportéři listu navštívili devět klinik, kam přišly s těhotnými ženami, které předstíraly, že chtějí interrupci kvůli pohlaví plodu.

Články naznačily, že tato praxe je mnohem rozšířenější, než by se čekalo. není ale jasné, zda to souvisí s určitým etnikem a kulturu. Praxi však potvrdily. Evropské komise přitom vyzvala, aby se těhotným nesdělovalo pohlaví plodu, aby se ho nechtěly z tohoto důvodu zbavit. Například Indové nechtějí dcery, protože jim musejí dávat velké věno.

Výzva je však celkem zbytečná, protože na internetu lze jednoduše test na pohlaví plodu objednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám