Hlavní obsah

Putin dostane ve volbách dvě třetiny hlasů, naznačuje průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ruské vlády Vladimir Putin by mohl v blížících se prezidentských volbách získat až dvě třetiny hlasů a s velkou pravděpodobností se stane vítězem hned v prvním kole. Uvedlo to v pátek ruské výzkumné centrum Levada ve zprávě o výsledcích jednoho z posledních předvolebních průzkumů veřejného mínění. Volit prezidenta Rusové půjdou v neděli 4. března.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Ruský premiér Vladimír Putin během proslovu k jeho prezidentské kandidatuře v Moskvě.

Článek

Mezi všemi občany s volebním právem má podle průzkumu Putin podporu 43 až 46 procent. Mezi těmi, kdo jsou už pevně rozhodnuti jít k volebním urnám, se podpora Putina pohybuje mezi 63 a 66 procenty, řekl v pátek na tiskové konferenci v Moskvě šéf centra Levada Lev Gudkov.

O něco menší, byť trvale stoupající podporu pro nejvlivnějšího muže ruské politické scény vykazují průzkumy ruské státní agentury VCIOM. Podle zatím posledního z nich publikovaného v pondělí by měl Putin dostat 58,6 procenta hlasů, zatímco o deset dnů dříve měl podporu 53 procent voličů, koncem ledna by mu hlas odevzdalo 51,5 procenta voličů, o měsíc dříve 48 procent.

Do voleb jde pět ruských politiků, ale žádný z nich podle průzkumu centra Levada nebude pro Putina příliš vážným soupeřem. S odstupem za premiérem následuje šéf komunistů Gennadij Zjuganov, pro kterého by hlasovalo 15 procent lidí rozhodnutých jít k volbám. Vůdce ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij by měl dostat osm procent, liberál Michail Prochorov šest a levicový politik Sergej Mironov pět procent hlasů.

Reklama

Související články

Gorbačov se stydí za Putina

Sovětský vůdce Michail Gorbačov, který přispěl k pádu východního bloku, přišel zatím s nejtvrdší kritikou současného ruského premiéra Vladimira Putina. Řekl,...

Výběr článků

Načítám