Hlavní obsah

Zadluženou Itálii zachraňuje vláda milionářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Vláda technokratů, která loni v Itálii převzala vedení země po pádu kabinetu Silvia Berlusconiho, aby drastickými škrty v rozpočtu odvrátila prohlubující se zadlužování země, je složena z milionářů. Ministři své příjmy zveřejnili tento týden na internetu.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Italský premiér Mario Monti

Článek

Členové vlády premiéra Maria Montiho škrtající na mzdách a důchodech chtěli prokázat, že pracují průhledně. Vyvolali však spíše závist a zlobu. Stránky, na nichž příjmy zveřejnili, několikrát pod náporem zvědavých Italů zkolabovaly.

Ministři většinou vlastní několik nemovitostí včetně horských chat v Dolomitech či bytů v New Yorku. Po zemi se přemisťují v jaguárech, porsche či mercedesech, ministr zahraničí jezdí i na motorce Harley Davidson.

Nejvyšší příjmy má ministryně spravedlnosti Paola Severinová - v loňském roce si vydělala přes sedm miliónů eur (176 miliónů korun). Tato 63letá právnička a univerzitní profesorka vlastní nemovitosti v Římě a v lyžařském resortu Cortina d'Ampezzo a pronajímá 16 metrů dlouhou jachtu.

Takový ministr pro parlamentní záležitosti Piero Giarda vlastní hned čtyři chaty v Alpách.

Foto: Profimedia.cz

Italská ministryně spravedlnosti Paola Severinová

Po Severinové si loni vydělal nejvíc bývalý šéf banky Intesa Sanpaolo a dnes ministr pro ekonomický rozvoj Corrado Passera, a to více než 3,5 miliónu eur (88 miliónů korun).

Premiér Mario Monti si v loňském roce přišel na více než milión eur (přes 25 miliónů korun). Kromě toho drží cenné papíry a další investice ve výši 11 miliónů eur (277 miliónů korun) a vlastní 16 nemovitostí včetně apartmánů v Miláně a napůl i v Bruselu, kde působil jako eurokomisař.

Na kritiku po zveřejnění příjmů reagovala ministryně spravedlnosti: „Lidé, kteří vydělávají a platí daně, by neměli být považováni za hříšníky. Měli by být respektováni a nemělo by se jim závidět“.

Veřejný dluh Itálie činí 1,9 biliónu eur (zhruba 48 biliónů korun). Třetina mladých lidí je nezaměstnaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám