Hlavní obsah

Strausse-Kahna propustili z vazby, ještě ho však předvolají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lille
Aktualizováno

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn byl ve středu propuštěn z vyšetřovací vazby. Uvalena na něj byla v úterý kvůli podezření z napomáhání ke kuplířství a zneužití společenského postavení. Vyšetřující orgány ale předpokládají, že jej ještě předvolají, ať už jako svědka, nebo jako podezřelého, uvedla BBC.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Vůz, který Strausse-Kahna přivezl k výslechu.

Článek

Vyslechnut byl v souvislosti s organizovanou prostitucí. Prostitutky byly vysílány z Lille i za moře. Několik z nich uvedlo, že se účastnily divokých večírků, kde byl i Strauss-Kahn, nejméně dvě ho označily za svého klienta. Bývalý šéf MMF teď přiznal, že se dvou divokých večírků účastnil v USA a ve Francii, ale tvrdil, že nevěděl, že se jich účastnily placené společnice.

V souvislosti s večírkem je vyšetřován i kvůli zneužití firemních fondů, protože dívky platili dva jeho dobří známí z firemních peněz.

"Bývalý šéf MMF je naprosto spokojen, že byl vyslechnut," prohlásil podle AFP bez dalších podrobností jeho advokát po ukončení vazby.

V případu kuplířské sítě v Lille byl už dříve obviněn známý advokát a vedoucí pracovníci tamního luxusního hotelu Carlton.

Vyšetřování se podle místních médií vztahuje na osm lidí zapletených v prostituční síti, jejíchž služeb mohl Strauss-Kahn využívat v letech 2010 a 2011 ve Francii a Spojených státech. Nemůže být stíhán jako klient, protože prostituce není ve Francii zakázaná. Kuplířství však zakázané je. Policie Strausse-Kahna podezřívala, že mohl mít i prospěch z přesouvání prostitutek z Francie do Spojených států. Bývalý šéf MMF ale vždy tvrdil, že je nevinný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám