Hlavní obsah

Německo kritizují kvůli kastracím sexuálních násilníků

Novinky,
Brusel

Rada Evropy vyzvala podle BBC ve středu Německo, aby ukončilo chirurgické kastrace sexuálních násilníků, jakkoli se provádějí dobrovolně na jejich žádost. Kvůli stejné praxi byla tvrdě kritizována i Česká republika, čeští sexuologové ale tuto praxi obhajovali.

Foto: Profimedia.cz

Chirurgické odstranění kousku varlat, který produkuje hormony, může sexuální devianty aspoň zčásti vrátit do normálního života.

Článek

Výbor rady Evropy proti týrání uvedl, že i když se kastrace provádějí dobrovolně, výhradně na základě přání sexuálního násilníka, je to ponižující. Německo je kritizováno, i když ročně nepožádá o kastraci více než pět sexuálních deviantů, kteří doufají, že to sníží jejich sexuální touhy a dosáhnou i zkrácení trestu.

Doporučení výboru sice není závazné, ale má velkou váhu.

„Chirurgická kastrace je znetvořením, nevratným zásahem, a nemůže být chápána jako lékařsky nezbytná v souvislosti s léčením sexuálních násilníků,“ uvádí se ve starší zprávě komise z roku 2010.

Německé úřady namítají, že kastrace není trestem, ale má umožnit, aby se lidé spoutaní abnormální touhou zbavili nutkání k sexuálně motivovaným útokům. Sledování 104 kastrovaných v letech 1970 až 1980 v Německu ukázalo, že jen tři procenta se dopustila dalších sexuálních útoků. U těch, kteří kastraci odmítli, to byla polovina.

V únoru 2009 kritizovala Rada Evropy ze stejného důvodu Českou republiku. [celá zpráva]

Praha od praxe neustoupila a stále nabízí sexuálním násilníkům tuto možnost. [celá zpráva]

Podle některých obhájců lidských práv ale mnozí volí kastraci ne dobrovolně, ale pod nátlakem, kdy jim není nabízena jiná alternativa, nebo jde o jedinou šanci, jak se dostat z vězení či uzavřeného oddělení.

Anketa

Jaký je váš názor na chirurgickou kastraci sexuálních deviantů?
Měla by být zakázána jako nehumánní
1,3 %
Měla by být povolena na vlastní žádost devianta, jak je tomu nyní v ČR
14,1 %
Mohla by být i soudně nařízena
84,6 %
Celkem hlasovalo 4248 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám