Hlavní obsah

Volby ve Francii slibují drama, Sarkozy se dotáhl na Hollanda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se necelý týden po oznámení svého záměru vést zemi v druhém funkčním období dotáhl na favorizovaného kandidáta socialistů Francoise Hollanda. Nejnovější předvolební průzkum zveřejnil v pondělí deník Le Figaro.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Prezident Nicolas Sarkozy (vpravo) během kampaně zavítal v Paříži i na masný trh.

Článek

Sarkozy si oproti předchozí anketě pro první kolo volby polepšil o 1,5 procenta. Volilo by ho 27 procent lidí, zatímco Hollanda 29 procent.

Francouzský list upozornil, že podpora pro Hollanda se dlouhodobě nemění. Pro pravděpodobné druhé kolo však zůstává favoritem: nyní by mu dalo hlas 56 procent lidí, Sarkozymu tedy jen 44.

Foto: Fred Dufour/Pool , Reuters

Na tržišti mezi lidmi agituje i Hollande (uprostřed)

Průzkum naznačuje, že si Sarkozy polepšil na úkor nacionalistky a populistky Marine Le Penové. Důvodem může být jeho prohlášení, že v případě znovuzvolení dá o fiskálním paktu Evropské unie hlasovat v referendu. Během víkendového mítinku v Marseilles Sarkozy vyzýval Francouze, aby s ním bojovali za národní hodnoty.

Le Penové by podle poslední ankety dalo hlas 16,5 procenta lidí. Do druhého kola by tedy nepostoupila, stejně jako centrista Francois Bayrou, jenž má podporu 13 procent voličů.

Francouzi budou volit prezidenta 22. dubna. Nevzejde-li z prvního kola jednoznačný vítěz s nadpolovičním počtem hlasů, bude se hlasování opakovat 6. května. V něm lidé rozhodnou už jenom mezi prvními dvěma kandidáty z prvního kola.

Reklama

Výběr článků

Načítám