Hlavní obsah

Podle europoslankyně Roithové je Tymošenková týrána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková nebyla podle české europoslankyně Zuzany Roithové ve vězení řádně léčena a její lékařské nálezy jsou vážné. Místo léčby jí odebrali berle, vysadili analgetika a podstupovala náročné, několikahodinové výslechy. Roithová to označila za týrání. V Kyjevě měla pro vedení Evropského parlamentu připravit zprávu o situaci kolem zdravotního stavu vůdkyně ukrajinské opozice.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Julija Tymošenková v době, kdy byla premiérkou.

Článek

"Je opravdu trápena a týrána," zavolala ČTK v úterý z Kyjeva Roithová (KDU-ČSL), která dříve byla ministryní zdravotnictví.

"Vážně beru i obavy rodiny, že by mohla být vystavována působení toxických látek, aby podlehla tlaku režimu," řekla europoslankyně, která do Kyjeva přicestovala v neděli, aby připravila pro vedení Evropského parlamentu zprávu o situaci kolem zdravotního stavu vůdkyně ukrajinské opozice. Narážky na otravu se týkají případu bývalého prezidenta Viktora Juščenka, který byl otráven dioxinem. Navrhne proto, aby byly vyšetřeny tkáně.

Foto: Archiv, Právo

Europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL)

Roithová se v Kyjevě seznámila s částí zdravotní dokumentace Tymošenkové z loňského listopadu. "Ty jednoznačně ukazují, že už tehdy byly nálezy v oblasti bederní páteře natolik vážné, že měla být řádně léčena především klidem na lůžku. Po další kontrole po několika týdnech (se mělo) rozhodnout o případném chirurgickém řešení," prohlásila Roithová.

"Toto je opravdu normální, standardní postup. Místo toho jí odebrali berle, s jejichž pomocí se předtím pohybovala, a podstupovala náročné, několikahodinové výslechy. Dokonce jí posléze vysadili analgetika," uvedla.

K Tymošenkové nemohla 

S Tymošenkovou, která je ve vězení v Charkově, se ovšem setkat nemohla.

"Prosila jsem o to, ale řekli mi, že to není možné. Vím také, že se to stalo i jiným lidem, kteří o setkání žádali," řekla v pátek europoslankyně v rozhovoru pro ukrajinské vysílání Rádia Svoboda. "Kromě dcery a právníka k ní nikoho nepustí," řekla v úterý. Tymošenkové jsou podle ní upřena "základní práva, která má každý, byť je ve vězení, navíc po politickém procesu".

Po setkání Tymošenkové se skupinou zahraničních doktorů vězeňská správa výrazně omezila kontakty vězněné s okolím.

Od svého příjezdu na Ukrajinu europoslankyně absolvovala řadu schůzek, mezi nimi i setkání s ukrajinskými lékaři. "Na základě získaných poznatků budu konkretizovat a doporučovat další postup," řekla Roithová. S odkazem na citlivost své "humanitární mise" odmítla sdělit další podrobnosti.

Roithová tento týden s největší pravděpodobností oznámí svou kandidaturu v prezidentských volbách.

Tymošenkou vyšetřili i cizinci

Tymošenková minulý týden absolvovala lékařské vyšetření, k němuž ukrajinská prokuratura přizvala dva odborníky z Německa a tři z Kanady. Diagnóza zveřejněna nebyla. Ukrajinské straně údajně doktoři předali jen ručně psaný koncept, který obsahuje "přibližné závěry o diagnóze a terapii".

Ukrajinský generální prokurátor Viktor Pšonka 17. února připustil, že expremiérka má problémy s páteří, ale současně uvedl: "Není třeba žádné léčení v nemocnici, a už vůbec ne operace. To jsou závěry zahraničních lékařů, kteří Tymošenkovou vyšetřovali."

Reklama

Související články

Tymošenková nepotřebuje operaci, uvedli experti

Lékařská komise složená z německých, kanadských a ukrajinských expertů uzavřela ve čtvrtek vyšetření vězněné bývalé premiérky Ukrajiny Julije Tymošenkové....

Výběr článků

Načítám