Hlavní obsah

Tisíce Řeků demonstrovaly, ale 75 procent jich chce dál euro

– Atény

Tisíce lidí v neděli opět demonstrovaly v centru Atén proti dalším vládním škrtům. Zadlužené Řecko je má provést, aby dostalo 130 miliard eur od zemí eurozóny a vyhnulo se tak bankrotu. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, o kterém ve svém vydání informoval řecký list Ethnos, si ale pořád tři čtvrtiny Řeků přejí zůstat v eurozóně a dvě třetiny jich doufají, že přijímaná úsporná opatření vynucená zahraničím uspějí.

Foto: Reuters

Jeden z účastníků demonstrace před parlamentem v Aténách.

Článek

Protesty do centra řecké metropole svolaly na dopoledne řecké odbory ADEDY a GSEE a na odpoledne komunisté. Podle policejních odhadů demonstrovalo ráno asi 1500 lidí, odpoledne pak pod rudými prapory stoupenců krajní levice asi 2000 osob. Podle dosavadních informací akce neprovázely násilnosti, které byly tradičně k vidění na mnoha z předchozích protestních akcích v posledních letech.

"Národní dohoda je fígl, chudoba a hlad nemají národnost," stálo na jednom z transparentů několika set demonstrantů postávajících před budovou řeckého parlamentu. Poslanci minulou neděli balík úsporných opatření schválili. Do ulic pak v řadě měst vyrazily desetitisíce Řeků a protesty se zvrhly v drancování budov a zakládání požárů.

Okolí parlamentu hlídaly jednotky pořádkové policie. K projevům nespokojenosti vyzvala řada organizací.

Po drachmě netouží

Podle listu Ethnos se vyslovuje pro návrat k národní měně drachmě pouhých 19,6 procenta Řeků, zatímco pro udržení eura je 75,9 procenta lidí. A 66,5 procenta dotázaných vyslovilo přání, aby razantní reformy provázené úspornými kroky uspěly. Dále 80 procent dotázaných klade odpovědnost za současný ekonomický marasmus v zemi na vrub předchozím řeckým vládám a jen 6,1 procenta si myslí, že za něj mohou Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Vláda premiéra Lukase Papadimose musí tento rok ušetřit více než tři miliardy eur. Řecko přitom podle všeho v dubnu čekají předčasné volby, a předáci hlavních vládních stran se museli mezinárodním věřitelům zavázat, že ve slíbených reformách budou pokračovat i po volbách.

Dění v Řecku nezůstává bez odezvy v dalších zemích EU. Server ekathimerini.com napsal, že v sobotu odpoledne se solidaritu Řekům vyjadřovaly tisíce lid na protestních akcích v řadě evropských metropolí včetně Paříže, Londýna, Berlína, Bruselu nebo Lisabonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám