Hlavní obsah

Nizozemského prince zavalila v Alpách lavina, je v kritickém stavu

– Vídeň • Aktualizováno

Syn nizozemské královny princ Johan Friso uvízl v pátek pod lavinou v rakouských Alpách. Záchranáři 43letého královského potomka našli a převezli do nemocnice v kritickém stavu, informovala agentura APA.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Johan Friso na snímku pořízeném během loňského pobytu královské rodiny v Rakousku

Článek

Nehoda se stala v oblasti Litzen-Zugertobel. Podle rakouských médií záchranáři prince po vytažení ze závalu resuscitovali. Friso byl hospitalizován v Innsbrucku, jeho stav byl stabilizován, nicméně zůstává kritický, uvedla APA.

Prince Johana Frisa v okamžiku neštěstí doprovázeli tři další lidé, napsala ČTK. Uvolnila se pod ním 30 metrů široká a 40 metrů dlouhá vrstva sněhu. V době, kdy se vydal lyžovat do volného terénu, v okolí Lechu platil druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí.

Podle stanice BBC trávilo ve městě Lech v nejzápadnější rakouské zemi Vorarlbersko dovolenou hned několik členů nizozemské královské rodiny. Předseda nizozemské vlády Mark Rutte k incidentu řekl, že královna v lavině nebyla. Potvrdil také, že Friso je na jednotce intenzivní péče.

Foto: Miro Kuzmanovic, Reuters

Penzión, v němž nizozemská královská rodina trávila dovolenou.

Johan Friso je druhým synem královny Beatrix a jejího zesnulého manžela Clause. Na trůn ale nemá nárok, jelikož vláda v roce 2004 formálně nežádala parlament o svolení k jeho sňatku s Mabel Martine Wisseovou Smitovou, vystudovanou ekonomkou a politoložkou, která ve světě vede několik nadací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám