Hlavní obsah

Z muzea v Olympii ukradli exponáty nevyčíslitelné hodnoty, ministr chce rezignovat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Muzeum starověkých památek v řecké Olympii bylo v pátek vyloupeno. Odneseny z něj byly desítky cenných předmětů. Řecký ministr kultury Pavlos Gerulanos kvůli tomu podal demisi, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Archeologické exponáty v muzeu v Olympii. Ilustrační foto

Článek

Muzeum se stalo terčem ozbrojeného loupežného přepadení. Když strážná odmítla vydat vybrané předměty, spoutali ji a nasadili jí roubík. Pak muzeum vyrabovali.

"Dva ozbrojení muži s kuklami na hlavách vnikli v 7:00 (6:00 SEČ) do jednoho ze dvou muzeí města Olympie, které je kolébkou olympijských her, a ukradli 68 keramických a bronzových předmětů, většinou soch," upřesnily policejní zdroje. Původně nebylo známo, kolik předmětů zmizelo. Hodnota ukradených předmětů se teprve stanovuje.

Starosta Thymios Kotzias řekl ke škodám: "Musíme počkat, co nám řekne místní archeologický dozor, ale předměty měly nevyčíslitelnou hodnotu."

Vykradeno nebylo hlavní archeologické muzeum, ale Muzeum olympijských her. V muzeu se měla 10. května konat slavnost zapálení olympijského ohně pro londýnské hry.

Vládní mluvčí potvrdil, že ministr kvůli tomu nabídl rezignaci. Premiér Lukas Papadimos rozhodne, zda ji přijme, až se vyjasní okolnosti loupeže. Jedná se o druhou podobnou loupež v některém z řeckých státních muzeí v posledních týdnech. Při první zmizely z Aténské národní galerie malby Picasssa a Mondriana i kresby Guglielma Caccii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám